Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глава УГКЦ взяв участь у Божественній Літургії з нагоди празника Успення Пресвятої Богородиці на руїнах Успенського собору біля Галича

28 серпня 2006 року Глава УГКЦ Блаженніший Любомир, Верховний Архієпископ Києво-Галицький взяв участь в Архієрейській Божественній Літургії з нагоди празника Успення Пресвятої Богородиці, яка відбулася на фундаментах колишнього Успенського собору, який був зведений у 1157 році князем Ярославом Осмомислом і був найбільшою святинею Галича. Про це «Гал-info» повідомив прес-секретар Глави УГКЦ о. Ігор Яців. Катедра проіснувала до середини XVI ст., доки не почав руйнуватися. Її розібрали на будівельний матеріал, після чого вона почала забуватися.
Основною причиною візиту до цієї місцевості Глави УГКЦ та Преосвященних Владик Володимира (Війтишина), Єпарха Івано-Франківського, Михаїла (Колтуна), Єпарха Сокальського, Миколи (Сімкайла), Єпарха Коломийсько-Чернівецького та Софрона (Мудрого), Єпископа-емерита Івано-Франківської єпархії було бажання відродити славу і велич древнього Галича – столиці Галицько-Волинського князівства та осередку Київських митрополитів, які прийшли сюди, тікаючи від переслідування.
Важливим моментом відновлення історичної пам’яті стало коронування чудотворної ікони Пречистої Діви Марії. Свого часу ця ікона вже була коронована, але під час її переховування корону було втрачено. Отож, перед Літургією Блаженніший Любомир освятив відновлену корону, а також дві копії чудотворної ікони. Одну з ікон Владика Володимир (Війтишин) від імені духовенства і вірних Івано-Франківської єпархії подарував Блаженнішому Любомирові для Києва, а інша, за словами Владики, вирушить деканатами та парафіями єпархії.
Після Літургії та святкової трапези відбулася зустріч Блаженнішого Любомира, Владик Володимира (Війтишина) і Софрона (Мудрого) із представниками обласної і місцевої влади та наукових кіл. Під час розмови її учасники представляли свої пропозиції щодо розвитку об’єктів матеріальної і духовної культури давнього Галича та популяризації історичних знань.
У своєму виступі голова Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Ткач назвав три основні етапи у розбудові Крилоської гори (саме тут був розташований древній Галич): повернення тодішніх Митрополичих палат у церковну власність, відбудова Успенського собору та перенесення тлінних останків князя Ярослава Осмомисла із крипти собору Святого Юра у Львові до крипти у Крилосі, де вони колись перебували.
Було прийнято рішення продовжувати виготовлення технічної документації для збереження старих фундаментів Успенського собору та його відбудови, а також вивчити можливість у 2007 році урочисто, на державному рівні провести перенесення тлінних останків князя Осмомисла.
Наступну зустріч заплановано провести у жовтні 2006 року.
Крилоська гора, обрізана стрімкими схилами та перетята потужними оборонними валами, протягом ХІІ-ХІІІ ст. була головною твердинею Галицького князівства — центром літописного Галича. Тут стояли княжий двір, катедра Успіння Пресвятої Богородиці, церкви та монастирі, двори бояр та ремісників. Ця земля бачила славетні постаті Ярослава Осмомисла, Романа Мстиславовича, Мстислава Удатного, Данила Галицького тощо.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ