Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ГМ „Опора” вимагає розбетонувати площі Кафедральну та Ринок

Громадська мережа „Опора” звернулася до Голови Державної служби охорони культурної спадщини Миколи Кучерука, оскільки вважає, що роботи на цих об’єктах здійснюються з грубими порушеннями законодавства. Ці порушення виявила Рахункова Палата України. 

„Звертаємося до Вас з вимогою термінового призупинення руйнівних робіт, розбетонування площ Катедральної і Ринок, недопущення перекладання трамвайної колії з заміною автентичної бруківки на бетонні плити на вулиці Руській”, — йдеться у зверненні.
За словами представників ГМ „Опора” факти бюджетних правопорушень, незаконне і нецільове використання коштів субвенції, завищення обсягів виконаних у 2005 році робіт на суму 19,2 млн. гривень, порушення ст.26 Закону України „Про охорону культурної спадщини” зафіксовано Рахунковою палатою України.
 Прес-служба Рахункової палати України розповсюдила повідомлення, у якому зазначено, що під час використання коштів субвенції на збереження історичної забудови міста та об’єктів історико-культурної спадщини м.Львова здійснювалося управлінням капітального будівництва Львівської міської ради з численними порушеннями законодавства.
„Перевіркою встановлено факти бюджетних правопорушень, незаконне і нецільове використання коштів субвенції (у тому числі, внаслідок порушення встановленого порядку проведення тендерних процедур, завищення обсягів виконаних робіт) на загальну суму 19,2 млн. грн. (38% до виділених асигнувань)”, – зазначено у повідомленні прес-служби Рахункової палати.
Прес-служба повідомляє, що „Львівська міська рада не створила цілісної системи заходів виконання Комплексної програми збереження історичної забудови Львова, внаслідок чого відсутній послідовний, комплексний підхід до вирішення проблеми збереження історичної забудови м.Львова.”
За таких умов у 2005 році кошти субвенції розпорошувалися на фінансування значної кількості об`єктів (79), що призводить до затягування термінів завершення робіт на спорудах історико-культурної спадщини та неефективного використання бюджетних асигнувань.
Львівською міською радою у минулому році не виконано вимоги розпорядження Кабінету Міністрів України №5-р від 14.01.2005 „Про відзначення 750-річчя заснування м.Львова” і не забезпечено співфінансування з міського бюджету восьми заходів на суму 14,3 млн. грн., при тому, що за рахунок субвенції вони профінансовані у повному обсязі.
В порушення вимог статті 26 Закону України „Про охорону культурної спадщини” управлінням капітального будівництва Львівської міської ради у 2005 році видатки за рахунок коштів субвенції на проведення реставрації, реконструкції та ремонту 21 пам’ятки національного значення здійснені без письмового дозволу Мінкультури та погодження реставраційного завдання. Зокрема, ремонтні роботи на пам’ятці архітектури національного значення – площі Ринок, розпочато без проведення необхідних археологічних досліджень” – йдеться у повідомленні.
Комплексна програма потребує докорінних змін з визначенням у ній конкретних заходів, об’єктів, обсягів фінансування за рахунок державного і місцевих бюджетів та інших джерел, термінів виконання та завершення ремонтно-реставраційних робіт.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ