Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Голова Держкомпідприємництва України: Розвиток малого бізнесу стабілізує не лише економічну, а й політичну ситуацію у країні

Малий та середній бізнес мають стати локомотивом виходу України із фінансово-економічної кризи, спричиненої світовою економічною кризою. Про це сьогодні, 28 листопада, на прес-конференції у Львові зазначив голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Костянтин Ващенко.
Він зазначив, що у зв’язку з фінансово-економічною кризою великий бізнес бажає оптимізувати свої видатки і повертає погляд до малого та середнього бізнесу. Тому, на даний момент, потрібно об’єднати зусилля місцевої, обласної та центральної влад у сфері розвитку малого та середнього бізнесу, що буде рушійною силою в покращенні економічної ситуації в Україні. За його словами, урядом розроблено законопроекти у різних галузях промисловості для того, щоб знайти оптимальний вихід з кризи. Щодо малого та середнього бізнесу урядом також розроблено законопроект мінімалізації фінансової кризи, який є комплексним і передбачає зміни до 18 законодавчих актів. Перший стосується внесення змін до податкового законодавства, що дасть змогу збільшити кількість обігових коштів підприємству та зменшити адміністративне навантаження. Окрім того, сьогодні пропонується запровадити пільговий режим оподаткування тієї частини прибутків підприємства, що спрямована на модернізацію виробничих процесів, тобто закупівлю обладнання, запровадження нових технологій та загалом оновлення виробництва. Також пропонується відтермінування штрафних санкцій, зокрема до Пенсійного фонду. Як зазначив заступник голови ЛОДА Ярослав Кашуба, відтермінування штрафних санкцій до Пенсійного фонду ніяким чином не вплине на виплату самих пенсій, лише дасть змогу підприємству погасити заборгованість.
Для розвитку малого та середнього бізнесу також пропонується спростити регуляторні, адміністративні та реєстраційні процеси. „Ми робимо ще один крок до створення електронної системи єдиного вікна для реєстрації, яка виглядатиме наступним чином: підприємець реєструється у державного реєстратора і отримує не лише свідоцтво про реєстрацію, а й усі інші необхідні документи із випискою про державний реєстр тут же може йти у банк і відкривати рахунок для започаткування бізнесу”, - зазначив Костянтин Ващенко.
Костянтин Ващенко розповів, що сьогодні в Україні частка малого бізнесу становить лише 12% ВВП, до прикладу в Європі цей показник становить 50-60%. „Розвиток малого бізнесу стабілізує не лише економічну, а й політичну ситуацію у країні”, - говорить Ващенко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ