Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Голова Львівської облради вшанував пам’ять загиблих українських вояків у селі Пікуличі (РП)

Мирослав Сеник взяв участь у вшануванні загиблих українських вояків у Пікуличах, що поблизу міста Перемишля (Республіка Польща) – повідомили в прес-службі Львівської обласної ради.
У неділю 18 червня, мабуть, уперше в новітній історії вулицями польського міста Перемишль промарширував 8-й військовий оркестр Збройних Сил України, виконуючи пісні та марші українських січових стрільців, Української Галицької Армії, УПА.
Згідно з традицією, відродженою п’ятнадцять років тому, щороку, через тиждень після Зелених свят, місцева українська громада та гості із України здійснюють похід з Перемишля на військовий цвинтар у Пікуличах. 
У 1918 році на території колишніх австрійських казарм у с. Пікуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 рр. він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ої Запорізької дивізії. У кінці 1919 року у таборі перебувало 2978 полонених та інтернованих. У результаті масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у 1919-1921 рр. померло 2000 українців.
Їх перепоховання на територію теперішнього військового цвинтаря відбулось у 1921 році, а у 1924 році на насипному кургані за проектом української художниці Олени Кульчицької був встановлений металевий хрест.
Впродовж 1924-1939 років українці Перемишля щорічно організовували походи до військового цвинтаря, під час яких відбувалися сутички з поліцією, яка відбирала тернові вінки, тризуби та синьо-жовті знамена.
Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря було перетворено на сміттєзвалище, а у 1960 році знищено металевий хрест. Відновили цвинтар у 1990 р. зусиллями української громади Перемишля, також встановили копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилась традиція походів української громади до військового цвинтаря у Пікуличах.
У 2000 році польська Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва дозволила розширити територію цвинтаря – там було перепоховано останки ексгумованих перед тим у селах Бірчі та Лішні 47 вояків УПА. Загалом у Пікуличах поховано близько 2 тисяч воїнів. Слід зазначити, що перша панахида на могилі у Пікуличах відбулася 1921р., через рік після перших поховань.
Цьогоріч на урочистості до Перемишля прибув голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. Влада Львівщини також подбала про те, щоб в поході на цвинтар взяв участь українських військовий оркестр. Відтак на вулицях Перемишля  на повну силу лунали дорогі серцю кожного українця мелодії.
Біля пам’ятника на українському військовому цвинтарі відбулася панахида та короткий мітинг.
„Безмір страждань українських вояків, які загинули у цьому таборі, важко із чимось порівнювати, - сказав у своєму виступі голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. - Але навіть тут, у нелюдських умовах, вони спромагалися жити духовно, створивши театр, журнал, відділення "Просвіти" і кредитну спілку”. 
Він розповів українцям Перемишля про те, що вже розроблений і схвалений проект меморіального комплексу, який має постати на цьому цвинтарі у Пікуличах. Нещодавно Президент України Віктор Ющенко передав відповідні документи на погодження своєму польському колезі.
До присутніх зверталися також архієпископ-митрополит Перемиський УГКЦ Іван Мартиняк, Генеральний консул України у Люблюні Іван Грицак, голова об’єднання українців в Перемишлі Марія Тутська.
Після урочистостей голова Львівської обласної ради мав кількагодинну зустріч з представниками української громади у Перемишлі, під час якої ішлося про подальші спільні дії, скеровані на відновлення українських поховань на території Польщі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ