Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Голова Тернопільської облради просить Тимошенко забрати Почаївську лавру у Московського патріархату

Голова Тернопільської обласної ради, голова Секретаріату Всеукраїнського об‘єднання «Свобода» Олексій Кайда направив звернення до Прем‘єр-міністра України Юлії Тимошенко із вимогою відмінити розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Почаївської Свято-Успенської Лаври із складу Кременецько-Почаївського заповідника і повернути її як безцінну історико-архітектурну пам’ятку українському народу. Про це повідомила прес-служба Всеукраїнського об‘єднання «Свобода».

 

Наводимо текст звернення повністю:

 

«Шановна Юліє Володимирівно! Нікому не потрібно доводити, що Почаївська Свято-Успенська Лавра є духовною святинею українців і безцінною історико-архітектурною пам’яткою нашого народу.

 

Проте нині, на превеликий жаль, Почаївська Свято-Успенська Лавра перетворилася на центр антиукраїнських сил, які здійснюють антидержавну пропаганду, паплюжать усе українське та здійснюють не лише протизаконні, але й антихристиянські дії. Почаївські ченці ведуть себе агресивно щодо священнослужителів та вірян інших конфесій, підбурюють своїх парафіян на войовничі дії, намагаються втручатися у світське життя навколишніх населених пунктів. Звідси розповсюджується література антиукраїнського змісту не лише по північних районах області, але й по всій Україні.

 

Таке неподобство стало можливим у зв’язку з незаконною передачею Лаври Московському патріархату. Не зважаючи на те, що у 2001 році Постановою Кабінету Міністрів пам’ятки Кременця та Почаєва (у тому числі і Лавра) були оголошені Кременецько-Почаївським державним історико-архітектурним заповідником, уряд В.Януковича у 2003 році вирішив виключити Почаївську Лавру зі складу заповідника і передати її у безоплатне користування чоловічому монастирю Української православної церкви Московського патріархату. Депутати Тернопільської обласної ради четвертого скликання звернулися із заявою, у якій висловлювали обурення такими діями Уряду. Однак, розпорядженням Кабінету Міністрів України № 438-р від 17.07.2003 р. Почаївську Лавру таки було виключено із складу заповідника. Водночас Постановою КМУ № 1699 від 29.10.2003 р. затверджено «Типовий договір про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю». На його виконання, а також за дорученням Кабінету Міністрів України № 65031 від 11.11.2003 р. Держбуд видав наказ № 198 від 26.11.2003 р. «Про передачу у користування комплексу споруд Почаївської Лаври Українській православній церкві Московського патріархату». Договір діє до 1 січня 2052 року і може бути продовженим за згодою сторін.

 

Занепокоєна такими фактами Тернопільська обласна рада п’ятого скликання на 24 сесії створила тимчасову контрольну комісію щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві Українській Православній Церкві Московського патріархату, а також дотримання у зв’язку з цим земельного і міграційного законодавства.

 

 За висновками тимчасової контрольної комісії Тернопільської облради на території Почаївської Лаври здійснюється комерційна та інша діяльність із порушенням чинного законодавства України. Зокрема, розлив та продаж води, торгівля вином здійснюються із приховуванням прибутків, без сплати відповідних податків та акцизів. Також комісія встановила, що Лавра надає туристичні послуги, які оформляються як паломництво, що дозволяє уникати сплати податків.

 

Шановна Юліє Володимирівно, депутати Тернопільської обласної ради від імені громади Тернопілля закликають Вас здійснити по-справжньому патріотичний крок – відмінити розпорядження Кабінету Міністрів України № 438-р від 17.07.2003 р. про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського заповідника і повернути її у власність держави як українську національну святиню. Тернопільська обласна рада сподівається, що Ви, як політик, який декларує захист українських національних цінностей, на ділі доведете, що дбаєте про інтереси України та українців». 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ