Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голова ВРП Андрій Овсієнко: Підхід до зміни мережі судів має бути виваженим та узгодженим

При визначенні нової мережі судів потрібно враховувати щільність населення, географічне розташування районів, комунікації, транспортне сполучення. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, відповідаючи на запитання про переформатування судів у межах адміністративно-територіальної реформи.

«Постановою парламенту «Про утворення та ліквідацію районів» затверджено новий адміністративно-територіальний поділ нашої держави. Він істотно відрізняється від звичної системи. Відповідно до статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» підставою для утворення чи ліквідації суду є, в тому числі, зміна адміністративно-територіального устрою. Тобто мережа буде приведена у відповідність до нового устрою», – розповів Андрій Овсієнко.

При цьому він звернув увагу на важливість зваженого підходу до цього питання, аби, реформуючи мережу судів, не отримати ще більшої проблеми з доступом до правосуддя. «Щоб визначити, скільки судів має бути в районі, потрібно врахувати і щільність населення, і географічне розташування, і комунікації», – зауважив Андрій Овсієнко.

На його думку, підходити до змін потрібно комплексно і системно: «Відповідно до нового устрою реформуватимуться і прокуратура, і правоохоронні органи. І це все має бути прив’язано територіально для ефективності взаємодії. Адже якщо судова система сама собі визначить, де будуть суди, а прокуратура і правоохоронні органи, зі свого боку, самостійно визначать місцезнаходження своїх установ, може виникнути проблема: буде незрозуміло, який суд розглядатиме матеріали кримінального провадження, клопотання прокуратури».

Ці процеси, на переконання Голови ВРП, мають бути узгодженими, відбуватися синхронно, з урахуванням змін до кримінального процесуального та інших процесуальних кодексів. «На сьогодні така робота проводиться, ми обговорюємо модель, що забезпечить найбільш ефективні розташування і кількість судів, які будуть функціонувати в державі», – повідомив він.

Андрій Овсієнко нагадав: у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 3025а, яким пропонується встановити, що до прийняття цього закону місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2022 року. Протягом перехідного періоду, додав Голова ВРП, важливо визначити, на яку територію поширюється юрисдикція кожного діючого суду. Щоб у подальшому не виникало суперечок щодо того, який суд буде розглядати ту чи іншу справу після зміни меж районів.

Нагадаємо, 17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів». Нею змінено адміністративно-територіальний устрій, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади, зокрема місцевих судів. Суди загальної юрисдикції в нинішній системі координат прив’язані здебільшого саме до районних центрів. Проте районними центрами в деяких випадках визнані населені пункти, які раніше ними не були та не мали судів на власній території. Відповідно, кількість судів в Україні має бути приведена у відповідність до кількості новостворених районів. Проте на сьогодні відсутні правові механізми, які врегульовують питання зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ