Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гончарук про іпотеку в Україні: Треба наркотиками торгувати, щоб її виплачувати

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що іпотеку, яку зараз надають українські банки, важко виплачувати, якщо не «торгувати наркотиками чи зброєю».
.

Про це він сказав в етері «Реальна політика з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Україна 24», передає Громадське.

«Навіть якщо зараз говорити про ринок іпотеки, то він недоступний, тому що дуже високий. Тобто не знаю, наркотиками треба, мабуть, чи зброєю торгувати для того, щоб виплачувати таку іпотеку», — сказав він.

Гончарук уточнив, що одне із завдань уряду — щоб українські банки кредитували дешевше.

«Іпотека під 10% у цьому році — це одна з наших головних задач, якщо ми говоримо про дешевий ресурс. Якщо банки дешево будуть кредитувати економіку, це дасть можливість і ресурс розвиватися, вкладати гроші в, будемо казати, реальний сектор», — уточнив глава уряду.

Нагадаємо, 11 лютого 2020-го президент Володимир Зеленський заявив, що до вересня 2020 року ставки за іпотечними кредитами в Україні мають скоротитися до 10% річних.

Зазначимо, що наразі середні ставки за кредитами для фізичних осіб у банках складають близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки за іпотекою на початок 2020 року складають 18-25% річних.

Зниження ставки за іпотекою до 11% річних призведе до значної економії коштів позичальників. Наприклад, беручи іпотеку на 1 мільйон гривень під 20% річних на 10 років позичальник переплатить банку 5,19 мільйона гривень процентів (за весь період користування кредитом). Якщо ж відсоток за такою іпотекою зменшити до 11% річних, то сума переплати за 10 років складе 1,83 мільйона гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ