Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гонтарева контролює ситуацію на валютному ринку

Гонтарева каже, що ситуація на валютному ринку контрольована. Повідомила Економічна правда.

Національний банк готовий до додаткових заходів впливу на валютний ринок, крім розпочатих на цьому тижні щоденних аукціонів, але сподівається, що ринок вже на початку наступного тижня самостійно знайде врівноважений курс.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва коментуючи ситуацію на ринку.

"Ситуація залишається контрольованою. У разі, якщо ринок не впорається, нам доведеться посилити адміністративні заходи і знову почати проводити інтервенції, але ми сподіваємося, що ринок знайде свою нову рівновагу", - сказала Гонтарєва.

Вона нагадала, що з урахуванням поступової стабілізації ситуації в Україні, поліпшенням макроекономічного стану, Нацбанк прийняв рішення лібералізувати валютний ринок з 3 листопада.

За її словами, регулятор був готовий до можливого зниження курсу національної валюти у зв'язку з наявністю відкладеного попиту, накопиченого під час дії адміністративних обмежень.

"Зрозуміло, що нещодавні рішення центрального банку з валютного регулювання передбачають спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його зрівноважування і подальшу стабілізацію. Ринку потрібен певний час для поступового пошуку рівноважного курсу. Тому такі коливання були очікуваними для нас, ми впевнені, вони не будуть тривалими", - зазначила Гонтарева.

Глава Нацбанку підкреслила, що додатковим фактором якнайшвидшої стабілізації ринку має стати рішення про прямий продаж валюти НАК "Нафтогаз України".

"Я дивлюся з оптимізмом у майбутнє, оскільки крупний імпортер - "Нафтогаз України", який створює на ринку значний попит, зараз виведений з нього, він купує валюту безпосередньо з наших валютних резервів", - сказала вона.

Гонтарева зазначила, що рахунок поточних операцій і стан платіжного балансу останні кілька місяців свідчили, що курс 12,95 гривні за долар близький до економічно обґрунтованого.

Глава НБУ підкреслила, що регулятор і далі буде координувати цей процес проведенням валютних аукціонів на щоденній основі, але готовий вже в понеділок, 10 листопада, розглянути можливість додаткових заходів впливу.

Вона повідомила, що 10 листопада в Національному банку відбудеться робоча зустріч з керівниками 40 найбільших банків, на якій разом з ними буде проаналізована зібрана за минулий тиждень статистична інформація за результатами роботи ринку та проведених аукціонів та прийнято рішення про подальші кроки.

За словами глави НБУ, сьогодні кожен учасник ринку розуміє, що будь-яке розхитування ситуації в країні не йде на користь ні банківській системі, ні фінансовій стабільності, тому банки зацікавлені спільними зусиллями і з солідарною відповідальністю нарешті вийти з цього стану.

"Ми даємо ринку можливість спробувати з нашою допомогою знайти новий рівноважний рівень, щоб у нас не було чорного або сірого ринків, а був єдиний і ефективний", - підсумувала Гонтарєва.

Як повідомлялося, за період з 4 по 7 листопада офіційний курс гривні опустився до нового історичного мінімуму - 14,47 гривні за долар з рівня близько 12,95 гривні за долар, на якому він утримувався в період з кінця вересня. На валютному аукціоні НБУ в п'ятницю середньозважений курс становив 14,521 гривні за долар.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ