Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ґоран Бреґовіч виступить у Львові на другий день святкування 750-річчя міста

1 жовтня, у другий день святкування 750-річчя Львова, відбудеться великий концерт Ґорана Бреґовіча. Як повідомив менеджер Дирекції з організації святкування Тарас Ших, команда Ґорана Бреґовіча цього тижня дала остаточну згоду на концерт у Львові.
За словами менеджера, між 12 і 15 вереснем відбудеться зустріч для обговорення деталей виступу. Під час переговорів, які відбудуться у Парижі, розглянуть творче наповнення концерту: сценарний план, пісні, які виконуватиме Ґоран Бреґовіч, у якому складі виступатиме. На зустріч до Парижа поїдуть представники Дирекції з  організації святкування 750-річчя Львова.
Концерт Ґорана Бреґовіча відбудеться 1 жовтня  на площі перед Монументом Слави на вулиці Стрийській у Львові.
Нагадаємо, святкування 750-річчя Львова відбудеться 30 вересня – 1 жовтня.
Горан Бреговіч народився 22 березня 1950 року у Сараєво. Син матері-сербки і батька-хорвата Горан навчався гри на скрипці, допоки у шістнадцятирічному віці не створив свою першу групу Bijelo Dugme («Білий гудзик»). Бреговіч писав музику до пісень і грав на гітарі.  Як потім він сам пояснював: «Я обрав гітару, тому що гітаристи завжди мають більший успіх у дівчат».  Перша платівка  групи вийшла у 1974-му році. Остання – у 1988-му. Брега, як його кличуть на батьківщині, був справжньою рок-зіркою: він заробляв своїм рок-н-ролом за мірками тих часів великі гроші. Він купував автомобілі, влаштовував розкішні вечірки, по-рок-н-рольному валяв дурня. «У ті часи, рок відігравав велику роль у нашому житті. Це був єдиний шлях до того, щоб наші голоси були почуті, і єдиний шлях публічно висловити свій  протест не ризикуючи потрапити у в’язницю…»
Наприкінці вісімдесятих Брега бере тайм-аут для того, щоб написати музику до фільму Еміра Кустуріци «Час циган» і здійснити свою дитячу мрію: поселитися у маленькому будиночку на березі Адріатичного моря.  Однак війна в Югославії не дає здійснитися цій та багатьом іншим мріям. У 1992 році Бреговіча висилають з Сараєво, він переїжджає у Париж.
Там він пише музику до «Часу циган» - третього повнометражного фільму Кустуріци і першого, який приніс Кустуріці Канську пальмову гілку за режисуру. Вихідці з одного покоління,  Бреговіч і Кустуріца сформували такий тандем, якому не потрібно було слів для спілкування. «Час циган» - перший в історії кіно фільм про циган з діалогами на циганській мові. Потім були  «Мрія Арізони» і «Підпілля».
Зараз Бреговіч дає концерти по всьому світу, виступаючи разом зі своїм весільно-похоронним оркестром.  Парадокс Бреговіча полягає в тому , що він розмістив Югославію, країну, яка зникла з політичної карти світу, у музичному атласі світу. У своєму весільно-похоронному оркестрі Бреговіч вигадує сучасну мультикультуру, комбінуючи болгарські вокальні гармонії, ритми, позичені з хорватського фольклору і сербської духовної музики, електро-поп, елегійних балад тощо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ