Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Граничний рівень цін на газ для промислових споживачів буде підвищений з 20 лютого на 30%

Граничний рівень цін на газ для промислових споживачів буде підвищений з 20 лютого на 30% з 422 до 548 грн. за 1 тис. кубометрів без обліку ПДВ і витрат на транспортування і постачання газу. Відповідне рішення прийняла сьогодні на своєму засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ), повідомляє „ЛігаБізнесІнформ”.
Із проханням переглянути тарифи в НКРЕ звернулася НАК „Нафтогаз України”, що має намір у 2006 році поставити промисловим споживачам 10 млрд кубометрів газу.
Нова ціна розрахована, виходячи з таких факторів: закупівельної ціни газу на українсько-російській границі ($95 за 1 тис. кубометрів), умовних витрат, зв’язаних із закупівлею газу і зроблених аналогічно розрахункові витрат НАК „Нафтогаз України” (закупівля валюти, створення страхового запасу газу, оренда підземних сховищ), а також витрат, пов’язаних з реалізацією природного газу компанією.
Нагадаємо, що 8 лютого уряд установив терміном на 5 років граничну ціну на газ для всіх споживачів у $110 за 1 тис. кубометрів без ПДВ і вартості його транспортування. Передбачалося, що для окремих категорій споживачів цю ціну буде визначати НКРЕ, але вона не може перевищувати встановлену урядом граничну вартість.
За станом на 1 лютого 2006 року споживання природного газу в Україні становить 8,5 млрд. кубометрів, що на 29% перевищує показник відповідного періоду минулого року. У зв’язку з цим Міністерство палива й енергетики України здійснює оперативні заходи для переходові на використання резервних видів палива промисловими споживачами і підприємствами енергетичної галузі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ