Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські активісти звернулися до керівників органів прокуратури з приводу зловживань фірми депутата від ЄС

Керівники кількох львівських громадських організацій скерували звернення на адресу прокурора Львівської області Ірини Діденко та Генерального прокурора України Ірини Венедіктової з проханням взяти на контроль розслідування низки кримінальних проваджень, у яких фігурує приватне підприємство «Рома», власником та керівником якого є депутат Львівської облради Роман Демчина (БПП "Солідарність").

Йдеться про справи, що були відкриті упродовж останніх років та які пов’язані в основному із привласненням (розтратою) майна при будівництві та ремонті автомобільних доріг на території Львівської області.

Звернення (повідомлення про злочини в порядку ст. 214 КПК України) підписали: президент ГО «Вартові закону України» Віктор Чарномський, президент Львівської міської спілки захисту прав громадян Михайло Сідоров, керівник ГПО «Український чин» Михайло Дуриш.

Увага в ньому акцентується на кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких було розпочато в 2018-2020 роках. У їх числі - кримінальне провадження за №4202014000000001 за ч.1 ст. 212 (ухилення від сплати податків) та ч.3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб) КК України, що перебуває у даний час в провадженні ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області, та яке було відкрито 24.01.2020 року.

Скільки державних коштів на ремонтах доріг привласнила фірма депутата від БПП "Солідарність"

У даній справі, зокрема, досліджуються такі факти. ПП «Рома» впродовж 2018-2019 рр. укладало договори із різними державними замовниками на ремонти доріг. Водночас підприємство замовляло транспортні послуги у ФОП, але платило їм значно дорожче ринкової ціни.

Фізичною особою підприємцем, яка надавала транспортні послуги ПП «Рома» виявився директор та власник цього ж ПП «Рома» Роман Демчина. Тобто, за висновками податківців, депутат сам надавав послуги своєму підприємству по завищених цінах. Зроблено це було на загальну суму 30 057 478 грн. що призвело до ухилення від сплати податків на загальну суму 3 106 984 грн.

У зверненні вказується, що за тією ж ч. 3 ст. 191 КК України було відкрито кримінальне провадження №12018140040001136 від 25.04.2018 року, досудове розслідування у якому «дісталось» СВ Личаківського ВП ГУ НП України у Львівській області та у якому також фігурує ПП «Рома».

За аналогічною статтею відкрито кримінальне провадження № 12019140000000634 від 30.07.2019 року, яким займається слідчий відділ Жовківського відділення поліції Кам"янка-Бузького відділу поліції ГУНП у Львівській області. Ще одна справа, у якій фігурують посадові особи ПП «Рома», була відкрита 24.09.2018 року за ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні за №12018140350001142 здійснювалося СВ Яворівського ВП ГУНП у Львівській області.

«Слідчий відділ Яворівського ВП ГУНП у Львівській області також займався (за наявною інформацією, займається дотепер) кримінальним провадженням № 12018140180000433 від 31.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України. Дана справа була відкрита за фактом можливого привласнення майна при будівництві та ремонті автомобільних доріг за 2015-2017 роки. Згідно даних судового реєстру, один із його фігурантів – та сама компанія «Рома». Йдеться, зокрема, про ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-14-25 Миколаїв-Городок-Жовква-Камянка-Бузька-Бібрка, який виконувало ПП «Рома», - зазначається в зверненні.

«Враховуючи, що присвоєння (розтрата) державного майна під час будівництва та ремонту автомобільних доріг на території Львівської області з боку службових осіб приватного підприємства «Рома» мали систематичний характер, що компанія «Рома» у даний час фігурує у низці кримінальних проваджень за фактами кримінальних правопорушень, що спричинили розтрату коштів державного та місцевого бюджетів, враховуючи також, що керівником ПП «Рома» є депутат Львівської обласної ради, особа, яка може мати широкі корупційні зв’язки, у тому числі у правоохоронних органах Львівщини, просимо Вас взяти досудове розслідування у вищеперерахованих кримінальних провадженнях на особистий контроль» - резюмують керівники громадських організацій.

Окрім того, підписанти просять прокурора Львівської області Ірину Діденко та Генерального прокурора України Ірину Венедіктову визнати їх потерпілими по вищеназваним кримінальним справам, мотивуючи це, зокрема, тим, що вони є мешканцями Львівської області та платниками податків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ