Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські організації хочуть більше пільг від міської ради

Cьогодні у Львівській міській раді відбулися громадські слухання проекту ухвали «Про затвердження Положення про порядок надання пільг зі сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), які надходять до міського бюджету».
 Начальник відділу тарифів та цін управління економіки Львівської міськради Галина Стадницька-Гірняк зазначила на слуханнях, що станом на 18 грудня цього року за пільгами, в основному на земельні ділянки та нежитлові приміщення в міськраду надійшло 71 звернення від громадських організацій. А загалом таких звернень було 213. За словами Стадницької-Гірняк, ці пільги обходяться в суму 5 мільйонів 287 тисяч гривень. «Всім догодити неможливо, і Управління економіки саме пільг не надає, кожну заявку потрібно розглядати на сесії ЛМР», – зазначила вона.
 Проект ухвали передбачає пільгову плату за оренду майна за умови відсутності заборгованості з орендної плати на площу до 50 кв м, при більшій площі приміщення орендна плата сплачується на загальних засадах. Також пільгова оплата не розповсюджується на майно, яке здається в суборенду.
 Власне, ця цифра і була найбільше піддана критиці представниками громадських організацій. «Я не розумію, звідки взяла ця цифра, адже вона є дуже малою і фактично неможливо здійснювати ефективну роботу, маючи таке мале приміщення», – зазначив на зустрічі заступник голови асоціації видавців Ярослав Киркушко. За його словами, на такій площі можна видавати 3 книжки на рік, а асоціація видавців видає їх не менше 25.
 Керівник Львівської асоціації товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко зазначив: «Не треба сидіти в залі і приймати рішення, а реально вивчати ситуацію і підходити індивідуально до кожної організації, яка має право на отримання пільг. У проекті ухвали необхідно написати конкретні організації, які потребують пільгового фінансування. Дайте нормально дожити політичним в’язням і репресованим, адже минулого року від нашої організації почали вимагати сплати 160 у. о. за квадратний метр».
 Результатом громадських слухань стало відтермінування рішення по проекту ухвали на два тижні, протягом яких Львівська міська рада прийматиме пропозиції від громадських організацій щодо порядку надання пільг зі сплати податків, які надходять до міського бюджету. «Ми шукаємо варіанти розв’язання проблеми, підтримуємо індивідуальний підхід до кожної громадської організації. Також варто створити спеціальну комісію, яка вивчатиме і індивідуально визначатиме ті громадські організації, які не є прибутковими і потребують надання пільг зі сплати податків, які надходять до міського бюджету», – підсумував громадські слухання в. о. начальника управління економіки Львівської міської ради Василь Цюник.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ