Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські організації вимагають прозорих кадрових призначень в структурі ДФС Львівської області

Громадські організації вимагають прозорих кадрових призначень в структурі ДФС Львівської області, - «Антикорупційний моніторинг Львівщини».

Громадські організації Львівщини в рамках проведення громадського контролю за діяльністю та призначенням державних службовців місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування звернулися до Державної фіскальної служби України, Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, Управління внутрішньої безпеки ДФС України, Генеральної Прокуратури України, Прокуратура Львівської області щодо корупціогенних факторів можливих кадрових призначень в структурі ДФС Львівської області - про це йдеться на сторінці «Антикорупційного моніторингу Львівщини»

«Будучи дієвим інститутом громадянського суспільства ми маємо за обов’язок довести до Вашого відома кричущі факти непрофесійності, зловживань, та, подекуди, злочинності в.о. начальника Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Кобільника Андрія Степановича та його співробітника Андрейка Андрія Олеговича – начальника відділу податків і зборів з фізичних осіб.

Станом на сьогодні, вони претендують на зайняття вищих посад після проходження конкурсу. Зокрема, Кобільник А.С. претендує на посаду начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, а Андрейко А.О. – на посаду першого заступника начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області. Проте, на думку громадськості такі особи не мають права очолювати цей орган. Важливим фактором, на який необхідно звернути увагу  є те, що при проходженні конкурсу, випробування поліграфом Кобільник А.С. не пройшов та не був рекомендований управлінням внутрішньої безпеки ГУ ДФС України до призначення на посаду.

Варто вказати, що їхнє призначення лобіює вже відома всім сестра Голови ВРУ – Парубій Олена Володимирівна, призначена в порядку переведення на посаду заступника начальника Головного управління ДФС у Львівській області. Як відомо з джерел ЗМІ, зовсім нещодавно її спіймали на гарячому при отриманні хабара в сумі 2000 доларів, якого вона разом з Кобільником А.С. вимагала за непроведення перевірок використання касових апаратів у приватних підприємців. На той час вона очолювала управління оподаткування фізичних осіб. Проте, дивним чином, це не завадило їй стати заступником начальника Головного управління ДФС у Львівській області. Олена Володимирівна настільки переймається призначенням своїх поплічників, що на час проведення конкурсу навіть взяла відпустку для того, щоб поїхати до Києва.

Що ж до претендентів на зазначені вище посади, то варто звернути увагу і на їхні діяння, вчинені під час виконання своїх службових обов’язків. Так, на посаді в.о. начальника Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Кобільник А.С. спільно зі своїм підлеглим Андрейком А.О. систематично вчиняють тиск на суб’єкти господарськоїдіяльності. Прямо порушуючи свої службові обов’язки, Андрій Степанович надсилає підприємствам запити на надання йому документів, яких за законом не має права вимагати. Цікаво, що для оформлення таких запитів використовується один і той же вихідний номер. Тому, в системі документообігу ці запити не відображаються. Суб’єкти, які мали тверду та якісну юридичну допомогу змогли довести свою правоту та не виконувати неправомірних вимог в.о. начальника Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, а інші змушені були вирішувати свою проблему поза межами правового поля.

Згідно з п. 73.3 ст. 73 Податкового Кодексу України, контролюючі органи мають право звернутися до платників податків із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу і повинен містити:

Підстави для надіслання запиту відповідно до п. 73.3 ст. 73 Кодексу із зазначенням інформації, яка це підтверджує;
Перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;
Печатку контролюючого органу.

Слід зазначити, що в даному випадку має місце перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які виходять за межі наданих їй повноважень, а саме, з 01.01.2017 року статтею 19-3 Податкового Кодексу України функції державних податкових інспекцій, які:

Здійснюють сервісне обслуговування платників податків;
Здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів пов’язаних з оподаткуванням;
Формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб – платників податків, Єдиний банк даних про платників податків – юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи.
Та виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом.

Це означає, що з 2017 році організація проведення всіх, без виключення, перевірок платників податків та направлення запитів відбувається виключно органами ДФС обласного та центрального рівнів, а направлення безпідставних запитів платникам податків та спроби отримання інформації про фінансово-господарські операції свідчить про порушення вищезазначених вимог працівниками ОДПІ.

Підтвердженням неправомірних дій з боку державних службовців Кобільника А.С. та Андрейка А.О. є як самі запити, так і численні відповіді на них (копії додаються).

Варто зазначити, що у сучасній Україні проблема боротьби з корупцією така ж актуальна, як і десять років тому. Це явище утворює серйозну небезпеку для держави і суспільства, особливо в умовах демократії. Небезпека корупції полягає в тому, що вона перероджує державний апарат, призводить його до незворотних змін, які можна подолати лише завдяки кардинальним засобам. І саме тому боротьба з корупцією відноситься до найпріоритетніших проблем, що стоять перед українським суспільством.

Корупційні правопорушення є реальною загрозою для виконання органами ДФС у Львівській області поставлених завдань із надходження коштів до бюджету, негативно позначаються на авторитеті Державної фіскальної служби України та дискредитують сумлінних працівників».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ