Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадський форум спільно з представниками громадських організацій Києва, Луганська, Харкова та Херсона звернеться до Президента з проханням зупинити нищення історико-культурної спадщини у Львові

Cьогодні, 13 червня, Громадський форум Львова, ГО „Голос громади Києва”, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Луганська правозахисна організація «Чайка», Харківська правозахисна група спільно звернуться до Президента України Віктора Ющенка з проханням втрутитись у ситуацію довкола площі Ринок і зупинити знищення історико-культурної спадщини Української держави. У зверненні, зокрема, сказано:
„Наприкінці 2005 року Львівська міська влада самочинно, без затвердженого проекту, необхідних історико-архітектурних досліджень, рецензій незалежних експертів і консультацій з громадськістю грубо та цинічно втрутилася в історичне середовище древнього міста. Було розпочато масштабну реконструкцію серця Львова, пам’ятки культурної спадщини держави, внесеної до Списку ЮНЕСКО – площі Ринок. Вершиною цинізму була спроба влади перетворити площу в автостоянку для чиновників, під що її забетонували. Ця "реконструкція" перетворилася на знищення архітектурного середовища пам’ятки національного значення  (№326/1-46 у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України).
     Поспішність своїх дій влада аргументувала необхідністю швидкого освоєння бюджетних коштів, виділених урядом на відзначення 750-річного ювілею Львова, бо інакше, мовляв, ці гроші для міста пропадуть. Так древня площа стала заручницею бажання міських чиновників гарно відсвяткувати ювілей, яких у її історії було чимало та свідком яких вона була не один раз.
      Спекуляція цією датою спричинила значну шкоду унікальному ансамблю площі Ринок: бездумно знищено портали житлових будинків, поруйновано фундаменти та склепіння підвалів, що виступають з будинків, площу залито цементом. У роботах застосовано важку будівельну техніку, від роботи якої здригаються будинки, наслідки цього важко передбачити. Зруйновано культурний шар, у якому були археологічні пам’ятки. Саме поняття реконструкції міськими чиновниками і виконавцями зведено до банальних будівельних робіт, а не дбайливої реставрації. Власне це не можна назвати інакше, як злочином проти громади міста та народу усієї України.
      Мешканці Львова вдалися до відчайдушного спротиву свавіллю міської влади, члени громадської мережі «Опора», щоб його зупинити, прикували себе наручниками до важкої техніки. Громадський форум Львова наполегливо змушував міських чиновників до переведення робіт у законне русло, проведення попередніх необхідних історичних, архітектурно-археологічних досліджень, прозорого обговорення проекту, його погодження усіма необхідними установами.  Виконуючи вимоги закону та під шаленим тиском міської спільноти 24.04.2006 виконувач обов’язків Львівського міського голови своїм розпорядженням зупинив роботи на пл. Ринок. Проте новий міський голова  Андрій Садовий іншим розпорядженням відновив незаконне проведення робіт, аргументуючи свої дії «здоровим глуздом», а не вимогами законодавства.  Державна служба охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму надіслала приписи виконавчому комітету Львівської міської ради (листи від 03.05.2006р. № 22-1138/21 та від 06.05.2006р. № 22-1175/21) з вимогою негайно зупинити проведення будь-яких робіт до погодження і обговорення проекту та отримання необхідних дозволів на проведення робіт згідно з чинним законодавством України.  
Незалежні експертизи, проведені на площі Ринок громадською Наглядовою радою, членами якої є незаперечні авторитети у царині архітектури, історії та археології, встановили, що площі завдається непоправної шкоди, про що свідчать відповідні документи.
Оскільки площа Ринок у Львові є культурною спадщиною всієї країни, її громадяни  об’єдналися, щоб відстояти спільне історичне надбання, яке вони по праву вважають і своїм. Відомі громадські діячі України, патріоти своєї держави - Алла Тютюнник (м. Херсон), Євген Захаров (м. Харків), Лариса Заливна (м. Луганськ), Кость Присяжний (м. Львів), Володимир Бондаренко (м. Київ) подали позовні заяви до суду на дії міського голови Львова Андрія Садового, у яких вимагають негайного припинення робіт на площі Ринок до переведення їх у правове русло.
 Це лише початок об’єднання українців навколо спільних проблем. Громадський форум Львова вітає ініціативу своїх однодумців. Саме через байдужість більшості українців, влада до цього часу мала можливість розпоряджатися нашим культурним надбанням на власний розсуд. Тільки об’єднавши зусилля народу, ми зможемо захистити нашу історичну спадщину, де б вона не   була, – в Галичині, на Слобожанщині, у Криму чи Поліссі.  Лише спільно ми можемо домогтися, аби надбаннями предків могли пишатися майбутні покоління українців.
Ми звертаємося до Президента України Віктора Ющенка з проханням втрутитись у ситуацію і зупинити знищення історико-культурної спадщини Української держави.”
Звернення підписали: Олег Мацех, голова координаційної ради Громадського форуму Львова; Кость Присяжний, архітектор, реставратор; Алла Тютюнник, президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я; Володимир Бондаренко, керівник Секретаріату громадського об’єднання «Голос  громади Києва»; Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської Спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи; Лариса Заливна, голова правління Луганської обласної правозахисної організації «Чайка».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ