Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадський форум стверджує, що в будівлі обласної прокуратури, яка є пам’яткою архітектури, ставитимуть пластикові вікна

У будівлі обласної прокуратури, яка є пам’яткою архітектури, збираються поставити пластикові вікна — стверджує Громадський форум Львова.
 За інформацією, яка надійшла до Форуму з конфіденційних джерел, у будинку прокуратури Львівської області, що на проспекті Шевченка, який є однієї з унікальних пам’яток початку ХХ століття, планують масштабну заміну автентичних вікон на пластикові склопакети. Як повідомляє ГФЛ, посилаючись на поінформованих осіб, замовником такої «реконструкції» виступає Управління капітального будівництва, а виконавцем робіт ВАТ «Карпатбуд». Виготовлення вікон вже розпочалося, і частина готової продукції за інформацією ГФЛ вже перебуває на складах.
„Форум не володіє інформацією щодо законності проведення цих робіт та чи отримано необхідні погодженнями та дозволи, проте якщо до неправомірних дій вдасться орган, уповноважений стежити за дотриманням законів, такий його крок може спричинити адекватну оцінку усієї громади, — йдеться в заяві Громадського форуму Львова. — ГФЛ звертається до керівництва прокуратури області та управління капітального будівництва з вимогою поінформувати громаду про наміри реконструкції будівлі, до преси – з проханням прискіпливо вивчити цю тривожну інформацію і оприлюднити її”.
 У будівлі обласної прокуратури колись знаходилася Торгово-промислова палата. Колишня будівля Торгово-промислової палати, що на пр. Шевченка 17-19 (колишня вул. Академічна), справедливо вважається окрасою центральної частини міста початку XX ст.
Після взяття русла р. Полтва у колектор в кінці XIX ст., вул. Академічна стає особливо престижним районом міста. Двоповерхові кам’яниці в стилі класицизму, збудовані тут XVIII столітті, майже повністю замінені на нові комфортабельні модернові будинки.
У 1906 р. Торгово-промислова палата викупила три земельні ділянки між сучасними вулицями Кн. Романа та пр. Шевченка та оголосила конкурс на проект нової будівлі. Незважаючи на те, що перемогу в конкурсі отримав проект за авторством Й. Пйонтковського та М. Мацялека, будівництво несподівано доручили відомим архітекторам Альфредові Захарієвичу та Тадеушу Обмінському. Після затвердження проекту Львівським магістратом у 1907 р. розпочали будівництво. Основним підрядником будівельних робіт стала українська фірма професора Івана Левинського. Урочисте відкриття будинку Торгово-промислової палати відбулося 1910 року.
Будова в стилі модерн відзначається добре продуманою планувальною структурою в поєднанні з об’ємно-просторовим вирішенням та застосуванням мистецьких елементів в оздобленні фасаду та інтер’єрів.
Актовий зал палати прикрашають монументальні рельєфи Зигмунта Курчинського, живописний фриз - роботи долота Ф. Виґживальського, сходову клітку - мистецькі вітражі, виготовлені на відомій фабриці Желенського у Кракові.
Г. Узембло і К. Фрич є авторами досконалих мозаїк на фасаді та парадних сходах. Унікальним взірцем прикладного мистецтва є мідні вхідні двері зі склом у фасках, виготовлені майстернею В. Мусяловича.
 
Усе це створює унікальний архітектурно-художній ансамбль, що є синтезом творчого втілення роботи архітектора, будівничих різнопрофільних митців, який покликаний утвердити міф про «золотий» вік початку XX ст. 
Торгово-промислова палата проіснувала у цьому будинку до 1939 р. У післявоєнний час будинок належав Львівському міському КПУ, сьогодні в будівлі розмістилася Прокуратура Львівської області. 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ