Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадський Форум закидає Левику спробу демонтувати два будинки, що є пам’ятками культурної спадщини міста, а Левик вважає, що це наслідок нереалізованих амбіцій Гайди

 Громадський Форум Львова протестує проти демонтажу двох будинків на площі Соборній, які належать до об’єктів культурної спадщини Львова, — повідомив «Гал-info» голова ГФЛ Олег Мацех. Крім цього, за його словами, Форум обурений поведінкою начальника управління охорони історичного середовища міськради Андрія Левика і не згідний з його позицією в цьому питанні.

 «12 жовтня на засіданні консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради розглядалося питання демонтажу будинків на площі Соборній, 14-15 та можливого вилучення цих будівель з переліку об’єктів культурної спадщини Львова. Член Громадського форуму Львова Микола Гайда покинув засідання в зв’язку з тим, що начальник управління охорони історичного середовища Андрій Левик неадекватно відреагував на поставлене Гайдою цілком логічне запитання, чи було проведено архітектурні обміри пам’яток перед їх можливим демонтажем. Панові Левику питання видалися надто агресивними, про що він в доволі грубий спосіб висловився на адресу архітектора-реставратора Гайди. Громадський форум обурений поведінкою начальника управління охорони історичного середовища, який дозволяє собі таке поводження стосовно професійного архітектора-реставратора. Хоча питання вилучення цих будівель з переліку пам’яток Львова ініційоване начебто орендарями, виникає запитання - з чиєї фахової подачі у них ця ідея  виникла, адже попри аварійний стан ознак пам’яток ці будинки не втратили. Звичайно ж, демонтувати будинки, які вже не будуть об’єктом культурної спадщини, буде значно простіше, також з нуля буде значно простіше побудувати нові, такі як „Укрсоцбанк” на пл. Міцкевича, чи „Консоль” на вул. Валовій. Громадський Форум Львова напередодні звернувся з листами з цього приводу до заступника міського голови  з питань містобудування та архітектури Андрія Павліва та голови Державної служби охорони культурної спадщини Міністерства культури та туризму України Миколи Кучерука», — йдеться у заяві Форуму.
 Натомість, як запевнив «Гал-info» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Андрій Левик, ніхто не збирається демонтувати будинки на площі Соборній. Навпаки, позиція міської влади, за його словами, максимально зберегти будинки на площі Соборній, 14 та 15.
 «Насправді рішення координаційної ради було зовсім не таким, як це говорить Микола Гайда. Навпаки, рада рекомендує максимально зберегти все, що залишилося від цих будинків, після того, як минулого року вони обвалилися, а там, де не можна зберегти хоч фасадну сторону. Наразі координаційна рада управління охорони історичного середовища не рекомендувала звертатися до Державної служби охорони архітектурних пам’яток щодо вилучення цих будинків із списку культурної спадщини Львова. Хоча, зрештою, рішення нашої ради є тільки рекомендаційним і Державна служба може або прислухатися до нього, або ні, — пояснив Андрій Левик. — Що ж до поведінки Миколи Гайди на засіданні координаційної ради, то саме він себе поводив дуже агресивно та некоректно щодо проектантів, які були присутні на раді, а також щодо власників цих будинків. Пан Гайда вимагає провести обміри цих будинків, в той час як підвали будівель повністю завалені. Більше того, деякі частини будинків і надалі грозять обвалами, і управління МНС Львівщини, до речі, рекомендує їх знести як небезпечні для життя і здоров’я. Як проводити обміри цих будівель? Розбирати завали, щоб вони, не дай Боже, ще комусь обвалилися на голову? — прокоментував Андрій Левик. — Всі ці заяви - це просто особисті амбіції пана Гайди. Свого часу він два роки очолював міське управління охорони історичного середовища і зараз, очевидно, ображений, що втратив цю посаду».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ