Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Громадяни мають конституційне право збиратися мирно, але… - пояснення експерта

По всій Україні відбуваються зібрання громадян на підтримку курсу на Європу. Є загроза, що влада не встоїть перед спокусою застосувати силу, щоб взяти ситуацію в країні під контроль. З цього приводу ми поцікавились у політолога, виконавчого директора ЛОГО КВУ Оксани Дащаківської щодо правового регламенту проведення зібрань громадян.

Оксана Дащаківська сказала: «Проведення мирних зібрань сьогодні регулюється лише Конституцією України – ст. 39. «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування». Роз’яснення щодо «завчасного повідомлення» міститься у рішення Конституційного Суду, який все ж не визначає конкретних строків повідомлення органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, лише вказано, що термін має бути достатнім, щоб визначити наскільки безпечним є дана акція. Згідно з норм Конституції заборонити проведення акцій може лише суд, підставами для заборони є: порушення інтересів національної безпеки та громадського порядку, запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Також немає переліку місць, де не можна проводити акції, як і не має часу, в який заборонено проводити мирні зібрання (однак обмежено використання звукопідсилювальної апаратури).

Тому, теоретично повідомити орган місцевого самоврядування можна і за кілька годин до акції, однак у Львові дія практика повідомлення за добу до акції.

Норма Конституції потребує багатьох уточнень з приводу організації, вона залишає досить широке поле і фактично залишає на розсуд суду визначати, що є національною безпекою, перешкоджає громадському порядку. Саме тому і Європейський Суд з прав людини, і Конституційний Суд вважають, що необхідним є прийняття законодавства, який би роз’яснив порядок проведення акцій.

Зауважимо, що якщо заборони суду нема – органи місцевого самоврядування повинні забезпечити реалізацію права на мирні зібрання громадян».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ