Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Грошей на «Юлину тисячу» немає і бути не може – економісти

Виплата компенсацій за знеціненими радянськими вкладами (т.зв. «Юлина тисяча»), яку в.о. міністра фінансів Ігор Уманський обіцяв почати спершу в червні, потім в липні, знову відкладається, – повідомило видання «Сєгодня» з посиланням на співробітника прес-служби Мінфіну Катерину Устименко.
-

До того ж, виплата компенсацій відкладається на невизначений термін. Принаймні, в Мінфіні відмовилися навіть спрогнозувати виданню, коли можуть перерахувати гроші в Ощадбанк, через який їх виплачують.

Не прояснили ситуацію і в Ощадбанку - там теж нічого не відомо, крім одного: за постановою Кабміну, останній день видачі компенсацій - 25 грудня. На жаль, у економістів прогнози песимістичні: вони кажуть, що цих грошей вкладники можуть і не дочекатися (хоча, нагадаємо, у бюджеті-2009 закладено на виплати всього 250 млн грн. Проти 6,4 млрд грн., розданих прем'єром у 2008 році).

«Давайте поглянемо правді в очі: цих грошей немає і бути не може, тому що Кабмін вже півроку рапортує про виконання занижени
х щомісячних планів по доходах, але до кінця року нас чекає гірке похмілля. Не кажучи вже про те, що зараз, коли йде оздоровлення банківської сфери, на яку уряд насилу знаходить кошти, виплата навіть 250 млн вкладникам буде виглядати, м'яко кажучи, зухвало, - стверджує економіст, народний депутат Ксенія Ляпіна. - Побічно про те, що «тисячі» не буде, говорить і прийнятий нещодавно закон «Про оздоровлення банків»: проблемні кредити і проблемні депозити всіх банків хочуть зосередити в одній установі (банку), і вже нехай він з ними розбирається. Тому цілком імовірно, що «згорілі» радянські вклади виявляться в тому ж банку, і їх чекає доля облігацій держпозики сталінського періоду, які реструктуризували і сплачували близько 40 років ».

«Кабмін може розраховувати на серйозне пожвавлення попиту на світовому ринку металу до кінця року, що дасть значні надходження до бюджету. І тільки тоді прем'єр зможе викроїти на «тисячі» 250 млн гривень, і кинути їх, як свою останню гранату, до
вогню передвиборних баталій, - говорить аналітик МЦПД Олександр Жолудь. - Але вірогідність цього - не більше 10% ».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ