Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гроші Львівщини осіли в Києві, у південних та східних областях України – Петро Комар

За 15 років незалежності зі Львівщини до центру (Київ), південних та східних  областей України було «вимито» значні кошти. Причина – інтереси Львівщини ніхто не лобіював. Про це заявив на брифінгу «Протидія легалізації (відмиванню) злочинних доходів на регіональному рівні» начальник регіонального відділення Державного комітету фінансового моніторингу України у Львівській області Петро Комар.
Водночас, за його словами, Львівщина зараз є регіоном, де найменше проблем з легалізацією тіньових доходів в Україні. «Львівська область є специфічною, оскільки є прикордонною, але за 15 років незалежності фінансові потоки вимивалися звідси до південної та східної України та до Києва. Статистика порушень законодавства, пов‘язана з фінансовими оборудками, тут набагато нижча, аніж у Донецькій, Дніпропетровській областях, Києві та АР Крим», – каже Комар.
За його словами, Держфінмоніторинг цікавиться всіма фінансовими операціями, які переважають 80 тис. грн, всіма банківськими та парабанківськими (кредитні спілки, фонди) операціями, суб‘єктами підприємницької діяльності в таких сферах, як гральний бізнес, цінні папери, інвестиції, біржі. За словами Комара, на Львівщині предметом уваги регіонального відділення Держфінмоніторингу є 89 банків, близько 1 тис. фондів, страхових компаній, суб‘єктів грального бізнесу, інвестиційних компаній, реєстраторів та 14 бірж. «Зараз в нашому реєстрі є понад тисяча установ, які займаються фінансовою діяльністю на Львівщині, а 1,5 тисячі є кандидатами», – каже Комар.       
За його словами, в основному на Львівщині застосовують таки схеми для відмивання грошей, як співпраця з фіктивними суб‘єктами підприємництва, мінімізація податкових зобов‘язань, використання конвертаційних центрів, фіктивні грошові експортні операції, метою яких є повернення ПДВ. Також часто застосовується свідоме завищення затратної частини та подальша конвертація капіталів в готівку через фіктивні фірми та фіктивні послуги.
За рік часу регіональне відділення Держфінмоніторингу передало до прокуратури 27 матеріалів на загальну суму 1 млрд 5 млн 570 тис. грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ