Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Гройсман - Садовому: Говоріть з місцевою владою, домовляйтеся - львів'яни не повинні страждати

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман готовий продовжити всебічну підтримку Львівської міської влади "24 години на добу" у вирішенні проблеми утилізації сміття та закликає Львівського міського голову налагодити діалог із місцевими громадами для спільного вирішення проблеми. Про це повідомив Урядовий портал.

На цьому Глава Уряду наголосив, звертаючись до Львівського міського голови Андрія Садового під час наради з міськими, селищними, сільськими головами на засіданні Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".

"Я готовий теж допомагати і далі вирішувати проблему, тому що я вважаю, що львів'яни не повинні від цього страждати. Те, що відбулося чи не відбулося, за 10 років не вирішили проблему - це вже факт. Я не хочу кивати в сторону, але я просто називаю речі своїми іменами", - зазначив Володимир Гройсман.

Він зазначив, що, як і міський голова Львова Андрій Садовий, був обраний міським головою Вінниці того ж року - у 2006 році - та стикнувся із аналогічною проблемою щодо місцевого сміттєзвалища, яку однак вирішив.

"Повірте, мені ніхто не допомагав, у тому числі центральна влада мені не дала жодної копійки. Ми зробили рекультивацію полігону, забрали інфільтрат, створили дві газові станції, просвердлили відповідні свердловини, і сьогодні на міському, муніципальному полігоні міста Вінниці, яке я мав честь очолювати, виробляється електроенергія. Там жодного запаху, там немає жодних проблем. Там є абсолютно нормальний екологічний стан", - наголосив Володимир Гройсман.

"Мені дуже болить, що за 11 років з того часу, як ми прийшли міськими головами, ви не вирішили цю проблему", - зауважив Глава Уряду.

Коментуючи підписання угоди міським головою Львова із французькою компанією Egis щодо виготовлення проекту сучасного сміттєпереробного комплексу та коригування проекту рекультивації старого сміттєзвалища, Прем’єр-міністр зауважив, що під час свого робочого візиту до Франції у жовтні 2016 року відвідав компанію, що управляє сміттєпереробними заводами, і висловив повну підтримку їхнього входження в Україну.

"Перше місце, яке ми з ними обговорювали, був саме Львів. Я радий, що після декількох місяців після візиту, ви вже вийшли на підписання угоди, і тут моя підтримка вам є незаперечною", - підкреслив Глава Уряду.

Володимир Гройсман наголосив, що проблема перевезення сміття Львовом триває 10 місяців.

Він зазначив, що не має жодних інших рекомендацій, як допомогти підтримати міського голову Львова вирішити цю проблему. "Але я точно знаю, що кожен з цих присутніх [міських голів] запитає у вас, Андрію Івановичу, скільки ви возитимете мені сміття - місяць, чи півроку, а можливо рік. Кожен з цих присутніх переживає за своїх мешканців, виборців, що вони йому скажуть, що він засипає відповідно свої полігони львівським сміттям", - зазначив Глава Уряду, звертаючись до присутніх міських голів.

Володимир Гройсман зауважив, що Київський міський голова Віталій Кличко доклав значних зусиль, щоб допомогти переробляти та спалювати львівське сміття.

Прем’єр-міністр нагадав, що у січні здійснив робочу поїздку до Львова, де провів засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій за участі представників міської влади та керівництва області для вирішення проблеми утилізації сміття.

На цьому засіданні облдержадміністрація запропонувала міській владі Львова три земельні ділянки для проектування і будівництва нового полігону для твердих побутових відходів, з яких міський голова обрав одну, яку згодом було передано Львівській міській раді.

"Я приїхав до Львова абсолютно щиро і відкрито, щоб вам насправді допомогти, - наголосив Прем’єр-міністр. - В п'ятницю чи четвер ми з вами це вирішили, у понеділок ви отримали землю, за 3 тижні ви сказали, що ця земля не підходить". Учора Львівська обласна державна адміністрація знову висунула пропозицію щодо ще однієї земельної ділянки.

У цьому контексті Глава Уряду закликав Львівського міського голову налагодити діалог з представниками районної влади та мешканцями прилеглих місцевих громад.

"З районними владами говоріть, будь ласка, говоріть із сільськими громадами, щоб ми могли домовитися - я готовий допомагати - розмістити сучасний полігон, сучасний полігонний комплекс, і дайте людям, хто може зголоситися підтримати і вивезти сміття, дайте їм якесь бачення, як ви це будете робити, скільки на це потрібно часу. Їм теж це потрібно розуміти. З мого боку ви маєте абсолютно повністю підтримку", - підкреслив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що бюджет розвитку Львова становить 1 млрд 800 млн грн, що цілком достатньо для того, щоб створити новий полігон, провести рекультивацію та навести порядок у тому числі на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Він зазначив, що зустрічався із представниками села Великі Грибовичі. "Я спілкувався із ними. Я розумію їхній біль і трагедію. Тільки треба розмовляти з людьми, допомогти їм. Все, що потрібно від мене - можете розраховувати на мою підтримку 24 години на добу. Я готовий допомагати, аби вичистити Львів", - підкреслив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду також високо оцінив зусилля Голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та зазначив, що розмовляв із ним учора та позавчора з цього приводу. За його словами, він "теж думає над тим, яким чином вирішити це питання".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ