Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Грузинська кухня продовжує набирати популярності у Львові

Грузинська кухня продовжує приваблювати львів’ян смачними традиційними стравами. Ще 10 років тому практично ніхто у Львові не знав, що таке, наприклад, хінкалі. А сьогодні це – одна із улюблених страв багатьох львів’ян. Наш репортер зв’язався з власниками одного нещодавно відкритого кафе – подружньою парою Андрієм та Екою, щоб дізнатися про особливості грузинської кухні у Львові.

Давіті Гулуа: Перш за все, вітаю з відкриттям. Чим, на сьогодні, може ваше кафе потішити відвідувачів?

А.: Дякую. У нас – найсмачніші хінкалі у Львові (сміється). Це не те, що ми хвалимося, просто так кажуть більшість відвідувачів та клієнтів нашого закладу. Буває, заходиш у гарний заклад харчування: все чисто, підібрано до дрібниць інтер’єр, а от їжа часто або несмачна зовсім, або її замало і ціни дорогі. Також є дуже багато нюансів, які можуть відштовхувати клієнтів. Ми ж стараємося створювати затишну домашню атмосферу як інтер’єром, так і їжею та рівнем обслуговування. Крім того, в грузинській кухні не використовуються дорогі делікатеси, і з простих складників можна зробити дуже смачну страву. Тому ціни невисокі порівняно з, наприклад, італійською чи японською кухнями.

Д.Г..: Що означає назва вашого закладу?

Е.: Лазіка – це стара назва західної частини сучасної Грузії. Ще до VI ст. це було ціле державне утворення, яке населяли лази. Це було одне із найбільш розвинутих царств на території сучасної Грузії того часу, як Галицько-Волинське князівство в Україні. А ми якраз із Самегрело, західної частини Грузії. Можна вважати, що ми є нащадками лазів. Також, в Грузії планувалося збудувати ціле місто майбутнього під назвою Лазіка. Це має бути один із найбільших проектів нової Грузії.

Д.Г.: В чому секрет ваших смачних хінкалі?

Е.: Ми відпрацьовували та вдосконалювали наш рецепт понад 2 роки. Перший зразок був непоганим, але це було далеко від хінкалі. Ми завжди орієнтувалися на оригінальний смак, який можна відчути в знаних ресторанах в Тбілісі чи інших містах. Особливість споживання хінкалі в тому, що їх їдять лише руками, і юшка, яка всередині хінкалі, повинна бути випита, щойно тісто буде розірване.

У виготовленні хінкалі все має бути в чітких межах: тісто відповідної твердості, співвідношення тіста і м’яса, вміст спецій, більшість з яких – автентичні грузинські тощо. Також є різні технологічні особливості: щоб тісто трималося купи, щоб було достатньо юшки в кожному хінкалі тощо. Ми регулярно беремо пробу хінкалі перед приготуванням та поданням страви для перевірки, чи відповідають вони нашому стандарту. Іншою нашою традиційною стравою є Ачма. В нас вона також смакує так, як повинна смакувати оригінальна, але ми вийшли трохи за рамки традицій і подаємо також м’ясну ачму та делікатну фруктову амчу на десерт.

Д.Г.: Грузинські страви загалом більш гострі, ніж українські. Чи робите ви гостру їжу, чи адаптуєтеся більше до місцевих смакових тенденцій?

Е.: З однієї сторони, щоб відчути справжню грузинську страву, треба зробити її гострою. Та все ж, ми зважаємо на тутешні смаки. З іншої сторони, не всі грузинські страви, звісно ж, є гострими і можна підібрати собі щось до смаку. Ачма, наприклад – негостра страва і підійде будь-кому. Особливо її люблять діти.

Д.Г.: Які плани на майбутнє?

А.: Ми працюємо над тим, щоб наш ресторан був затишним рестораном сімейного типу, щоб люди приходили цілими сім’ями і при тому щоб передати атмосферу Грузії. Плануємо зробити дитячий куточок для маленьких відвідувачів, щоб вони також отримували незабутні враження. Крім того, в нас є майданчик, який можна підлаштувати для дітей. Хочемо бути зразком смачної кухні, щоб львів’яни з усього міста з’їжджалися до нас і щоб іноземці також отримували масу задоволення від відвідування нашої кухні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ