Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гриценко хоче, щоб Горбаль і Димінський стали як Білл Гейтс

Лідер партії «Громадянська позиція», голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко звернувся з відкритим листом до українських мільярдерів, в якому нагадує про відповідальність перед суспільством і країною, повідомила прес-служба «Громадянської позиції».

Гриценко навів приклад американської благодійної ініціативи The Giving Pledge, яку розпочали Білл Гейтс та Уоррен Баффет і підтримали вже 58 мільярдерів. Всі вони взяли  публічне зобов’язання спрямувати не менше половини статків на благодійництво в інтересах суспільства. Зокрема, в цілях доступності якісної освіти для всіх верств населення, створення і поширення ефективних вакцин і лікувальних засобів для боротьби з небезпечними інфекційними хворобами, проведення новітніх наукових розробок  проривного характеру, впровадження сучасних методик навчання у середню і вищу школу, екологічного моніторингу і захисту довкілля, постачання до лікарень сучасного медичного обладнання тощо.

«В Україні такі самі проблеми, тільки їх масштаби і наслідки вже дійшли до критичної межі – межі деградації і руйнації», - зауважує Гриценко.

Серед них низька якість навчання та медицини, занепад науки та відсутність фахівців, тривожний стан фізичного й психічного здоров’я людей, незадовільний стан довкілля, поганий стан житлового фонду та інфраструктури, що провокує техногенну небезпеку тощо.

«В Україні так само є мільярдери, їх багато, і в гривнях, і в доларах, - констатує Гриценко. - Частина з них дотепер сидять у владі (Уряд, Рада, АП) і живляться владою, інші – вже відійшли від влади, але залежать від неї. Одні створюють виробництва і робочі місця в Україні, інші – заробляють в Україні, але виводять кошти закордон, підтримуючи чужі економіки. Частина мільярдерів вже легалізувала свої статки (принаймні частину), але більшість їх приховують».

Гриценко припускає: якщо скласти докупи статки Кучми, Ющенків, Януковичів, Тимошенко, Азарових, Тігіпка, Клюєвих, Колєснікова, Бойка, Льовочкіна, Хорошковського, Черновецького, Ах метова, Іванющенка, Фірташа, Хмельницького, Васадзе, Губського, Яценка, Скударя, Васильєва, Буряків, Вадатурського, Порошенка, Григоришина, Коломойського, Боголюбова, Жеваго, Мартинова, Пінчука, Тарути, Гайдука, Ярославського, Іванова, Туманова, Юрушева, Байсарова, Шифрина, Нусенкіса, Суркісів, Горбаля, Косюка, Матвієнка, Шнайдера, Шпига, Мітюкова, Черняка, Медведчука, Веревського, Осики, Димінського, Слободяна, Насалика і багатьох-багатьох інших крупних бізнесменів – вистачить на десяток державних бюджетів України.

Він погоджується, що деякі з цих людей вже стали на шлях благодійництва, хтось публічно, деякі – не афішуючи. «Але для багатьох мільярдерів – слова «відповідальність» і «моральність» поки що відсутні в словнику», - вважає Гриценко.

Тому він звернувся до найбагатших людей країни із закликом відважитися на відповідальний крок – започаткувати в Україні масштабну і системну ініціативу для вирішення найболючіших проблем українського суспільства.

Гриценко зазначив, що це пішло б на користь не лише країні, але й кожному з благодійників.«Бо жоден з Вас, скільки б не вкладали у фінансування виборчих кампаній і «заохочення» чиновників, не спить спокійно. Жоден не почувається у безпеці, незалежно від кількості озброєних охоронців, які Вас супроводжують», - пише він.

Гриценко звертає увагу на те, що найбагатші люди України вже давно не купують нічого українського, вкладають кошти у нерухомість закордоном, там навчають своїх дітей, зберігають гроші.

«Маєте замислитися, що всі ці закордонні блага, до яких Ви звикли, можуть зупинитися дуже швидко – відмовою у наданні візи, приміром, - підкреслює Гриценко. - Маєте усвідомити, що проблеми України – це не тільки наші проблеми. Вони вже давно стали й Вашими проблемами».

На думку Гриценка, часу на прийняття рішення залишилося обмаль. Якщо не зупинити деградацію України і українців, далі буде лише гірше. Крім того, Гриценко висловив впевненість, що такий Фонд соціальних проектів став би першим, що в країні не розкрадатиметься. «Бо Ви, на відміну від держави, добре вмієте контролювати використання власних коштів – ефективно і за цільовим призначенням», - підкреслив він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ