Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гриценко "забанив" на FB журналіста через розслідування про його спонсорів

Через публікацію розслідування про спонсорів Гриценка, політик "забанив" журналіста на FB. Про це повідомили Українські новини.
Анатолій Гриценко

Український журналіст та блогер Володимир Бойко повідомив що екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко обмежив йому можливості коментувати або «тегати» політика на Facebook (відправив журналіста в «бан»). Причиною є авторська стаття «Політик нового типу», де Бойко, котрий з 1990 року працює в жанрі правової журналістики та журналістських розслідувань, розповів про джерела фінансування Гриценка.

Автор стверджує, що реальним власником «Громадянської позиції» є Ігор Гелярович Пукшин – заступник глави Секретаріату Президента Віктора Ющенка (2006-2009). Пукшин свого часу тримав в руках усю судову владу в Україні (його наступником став Андрій Портнов), та активно заробляв на призначеннях на посади суддів. Зокрема, автор нагадав як арештований у 2008 році суддя Зварич розповідав слідчому, що передавав у Секретаріат Президента 100 тисяч доларів за призначення на посаду голови Львівського апеляційного адміністративного суду. Партія зареєстрована в 2005 році під назвою «Могутня Україна» й придбана та перейменована спонсорами Гриценка в  лютому 2010 року.

Журналіст нагадав, що сам Гриценко у 2014 році називав одним із спонсорів проекту «Громадянська позиція» саме Ігоря Пукшина, який також балотувався до парламенту за списками партії «Громадянська позиція» під №14. Цю ж інформацію політик підтвердив в 2015 році в ефірі програми «Люди.Hard Talk.LIVE» с Наталею Влащенко. Після гучної поразки на виборах 2014 року Ігор Гелярович не залишив свій проект і досі допомагає Анатолію Гриценку, єдине офіційне джерело доходу якого, є робота викладачем Києво-Могилянській академії - вважає Бойко.

Також, автор нагадав, що до фінансування Гриценка знову активно долучився колишній голова правління контрольованого Ігорем Коломойським ЗАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», Олег Канівець. Канівець також балотувався до Верховної Ради за списком «Громадянської позиції» в 2014 році але в березні 2016 року гучно хлопнув дверима, заявивши, що не бачить «доцільності перебувати в політичній силі, яка фактично перетворилася на фан-клуб однієї особи». Також Канівця обурило вінчання екс-міністра оборони Гриценка з Юлією Мостовою у церкві Московського патріархату. Бувший соратник Гриценка називав це «ганьбою та толерацією до церкви країни-окупанта». Але нині Канівець, передумав і знову співпрацює з політиком, - стверджує автор.

Журналіст Володимир Бойко також нагадав про ще одного спонсора політика. На початку 2005 року, Анатолій Гриценко, сприяв звільненню з Лук’янівського СІЗО «відомого київського шахрая» В’ячеслава Кредісова. Невдовзі політик домігся від Ющенка підписання Указу про призначення Кредісова (на той момент був у статусі обвинуваченого) на посаду заступника Міністра оборони з фінансово-господарських питань. Кредісов після гучних фінансових скандалів змушений був залишити високу політику, але наостанок розповів журналістам, як він заносив Анатолію Степановичу гроші після вдалих оборудок з продажу військового майна.

«Я досить довго фінансував особисті потреби громадянина на ім’я Анатолій Степанович Гриценко, щомісяця виплачуючи йому близько 25 тисяч доларів на громадсько–політичні потреби. Частина цих грошей ішла на розвиток партії «Громадянська позиція». Якось він мені сказав: я не можу заробляти гроші, але як політик повинен їздити на гарних машинах, мати прибиральниць, охоронців. Як правило, такі функції біля «білих і пухнастих» на публіці політиків виконують люди з економічними функціями. Їх виконував я: давав пакети, не питаючи, на що вони йдуть...» - обурювався в листопаді 2012 року В’ячеслав Кредісов.

Також на власній Facebook сторінці журналіст-розслідувач попросив спільних знайомих передати Гриценкові запрошення підписатись на його Телеграм-канал, що завжди бути в курсі того, що автор писатиме про політика. Реакція самого Гриценка на статтю наразі невідома.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ