Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гривня стабілізувалася до кінця виборів

Схоже, що на поточному тижні валютний ринок досяг нового рівня короткострокової рівноваги. Обмінний курс стабілізувався в межах 8,07-8,09 гривні за долар, повідомляє видання «Дело».

У четвер, 28 січня, відбулося різке зміцнення гривні на 0,7% - до 8,01 гривні за долар.

Активність Національного банку за минулий тиждень полягала лише в проведенні спеціальних аукціонів з продажу іноземної валюти фізичним особам для погашення валютних кредитів. Однак значного зростання обсягу валюти, що продається на таких аукціонах, не спостерігається.

Цей факт свідчить про те, що населення не стало активніше купувати іноземну валюту на аукціонах і, виходить, не побоюється подальшої девальвації гривні. Відсутність інтервенцій НБУ на валютному ринку підтверджує думку щодо того, що поточний діапазон курсу 8,00-8,10 гривні за долар є діапазоном короткострокової рівноваги.

Начальник відділу аналізу фінансових ринків, ING Bank (Україна) Олександр Печерицин вважає, що на ринку будуть переважати передвиборні настрої. Учасники ринку очікують результатів виборів і до їх завершення не планують значно змінювати свої позиції в іноземній валюті.

Імовірність чергової хвилі девальвації, подібної до тієї, яка спостерігалася перед першим туром президентських виборів, на думку експерта, незначна, оскільки в середині січня НБУ скоротив надлишок гривневої ліквідності шляхом розміщення короткострокових депозитних сертифікатів і таким чином потенційно знизив тиск надлишкової гривневої ліквідності на попит на валютному ринку.

На сьогодні обсяг грошових коштів банків на кореспондентських рахунках в НБУ за тиждень залишився практично на колишньому рівні. Таким чином, робить висновок експерт, до виборів обмінний курс не буде значно відхилятися від поточного діапазону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ