Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Грижа поперекового відділу хребта: відповіді вертебрологів на найпоширеніші запитання

Чому з’являється грижа? Як розпізнати грижу серед інших проблем? Чи можна вилікувати без операції? Ці та ще багато інших запитань виникають майже у кожного пацієнта, хто відчував сильний біль у попереку. Відповіді на них знають спеціалісти Інституту вертебрології та реабілітації.

На офіційній сторінці клініки IVR https://ivr.ua/ua/mezhpozvonochnaya-gryzha можна дізнатися детальніше по те, що таке грижа поперекового відділу хребта та які її ознаки. 

Чому так часто виникає грижа поперекового відділу?

Це пов’язано з тим, що поперековий відділ постійно піддається навантаженню: в сучасних умовах люди мало рухаються, не тренують м’язи, а під час фізичних вправ надмірно навантажують поперек. Особливо страждають 4 та 5 міжхребцеві диски. Саме тут найчастіше відбуваються дегенеративні зміни, виникають протрузії та грижі.

Як можна виявити грижу? 

Міжхребцеві грижі діагностуються під час комп’ютерної або магніторезонансної томографії. Фахівці клініки IVR спеціалізуються на захворюваннях опорно-рухового апарату, тому зможуть із точністю поставити діагноз, визначити причини виникнення та складність грижі. 

Як відрізнити грижу від інших проблем у попереку?

Для грижі в поперековій зоні характерний гострий або хронічний, але не локальний біль. Він зазвичай проходить уздовж нервових корінців та віддає в сідниці, в ногу або стопу. Може викликати оніміння, поколювання, погіршення руху. Часто біль виникає вночі, під час сну або при тривалому сидінні. У складних випадках відчувається слабкість у м’язах, погіршується згинання стопи, нога втрачає рухливість. 

Які методи консервативного лікування?

Лікування спинної грижі в 95% випадків у клініках ІВР здійснюється без операції. Це можливо завдяки комплексному підходу до вирішення проблеми. Як говорять лікарі, основне завдання лікування — відновлення кровообігу з метою покращити живлення міжхребцевих дисків.

На перших етапах лікарі виявляють причини патології та ставлять точний діагноз. Далі, залежно від розміру та складності грижі, призначається індивідуальна програма лікування. Сюди входять такі ефективні методи:

  • корекція хребта;
  • лікувальний масаж;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • медикаментозна терапія;
  • лікувальна фізкультура та заняття на спеціальних тренажерах.

Чи можна робити масаж при грижі?

Так, в більшості випадків можна. Але саме завдяки комплексному підходу хворобу можна вилікувати без видалення грижі. Полегшення стану та зменшення больових симптомів пацієнти відмічають вже після першого сеансу.

Чи може зникнути грижа сама по собі?

Без лікування – ні або дуже рідко. Зникнути вона може лише при правильній терапії, спеціальних вправах, фізіотерапії. Залишати грижі без уваги спеціаліста не можна. Лише завдяки професійному підходу та комплексній роботі грижі зменшуються в розмірах і з часом повністю зникають. Записатися до вертебролога та пройти обстеження можна в одній із філій клініки ІВР. Вони знаходяться в декількох обласних центрах України: Київ, Львів, Івано-Франківськ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ