Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ГУ Держпраці у Львівській області інформує про ризики неофіційної праці за кордоном

Нелегальна праця взаємопов’язана з таким жахливим явищем як торгівля людьми та трудова експлуатація. Оскільки нелегальні працівники – це потенційні жертви трудової експлуатації та торгівлі людьми.

При цьому слід зазначити, що до загроз нелегального працевлаштування за кордоном також належать: обмеження свободи пересування; відсутність вибору та можливості припинити роботу; вилучення паспорту та інших документів; погроза силою або її застосування; боргова кабала; невиплата обіцяної винагороди повністю або частково; залякування депортацією; погрози повідомити правоохоронним органам про нелегальний статус; погані соціально-побутові умови; відсутність вихідних.

Якщо Ви все-таки вирішили працювати за кордоном, то потрібно перевірити всю необхідну інформацію про потенційного іноземного роботодавця.

Не слід користуватися послугами «неофіційних посередників» та незнайомих осіб, які пропонують свої послуги з працевлаштування.

Необхідно з’ясувати чи є у посередника  ліцензія на працевлаштування за кордоном. Перевірити список можна на сайті Міністерства соціальної політики у розділі «Трудова міграція».

Водночас слід зазначити, що ліцензіат зобов’язаний надавати клієнтам , яким надано послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, інформацію з питань правового і соціального захисту. 

Про порушення посередниками ліцензійних умов  просимо звертатися до Міністерства соціальної політики України. Проконсультуватися можна за телефоном (044) 289-53-12, (044) 289- 87-83.

Також консультаційну  допомогу можна отримати:

  • Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

527 та 0 800 505 501 – номери гарячої лінії, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону. Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно! 527.org.ua – електронні консультації

  • Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації

0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного) – надання консультацій з питань виїзду за кордон з метою працевлаштування, навчання, одруження тощо та з питань насильства й захисту прав дітей.

  • Всеукраїнська Асоціація з міжнародного працевлаштування

0 800 309 875 – call-center.

  • Консульство України в країні перебування

По приїзді за кордон стати на консульський облік в українському консульстві. Для цього варто особисто звернутися в установу. У разі порушення Ваших прав консульство повинно надати Вам допомогу та захист.

Контактні дані посадових осіб консульських та дипломатичних установ України за кордоном, відповідальних за протидію торгівлю людьми, знаходяться за посиланням.

  • Місцева поліція

Якщо вас обдурили, звертайтеся в найближчий поліцейський відділок. Ви маєте повне право на захист з боку місцевих органів влади, перебуваючи в країні на легальних підставах по робочій візі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ