Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Хабар за спецрозслідування: у Львові судять посадовця відділення Фонду соцстрахування

Йдеться про начальника відділу профілактики страхових випадків Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, що був затриманий під час отримання хабаря у 3 тис. доларів США.

Неправомірна вигода вимагалась за «мiнiмiзацiю порушень» в актi спеціального розслідування смертельного нещасного випадку на виробництві.

Разом з тим не виключно, що цей випадок – лише маленький епізод масштабної протиправної схеми, до функціонування якої причетні посадовці ГУ  Держпраці у Львівській області, яке очолює Ольга Вільхова.

Нагадаємо, що посадовець був  затриманий 24 червня 2021 року. За повідомленням прокуратури Львівської області, правоохоронцями, зокрема, було встановлено, що чиновник вимагав у представника фізичної особи-підприємця, що працює у деревообробній галузі, $3 тис. За це він мав не вносити до акту спецрозслідування нещасного випадку на виробництві, внаслідок якого загинула людина, відомості про порушення трудового законодавства, яких насправді і не було.

Кримінальне провадження щодо нього було відкрито за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Справа розслідувалась  слідчим управлінням ГУ НП у Львівській області.

Водночас з реєстру судових рішень відомо, що матеріали обвинувального акту у даній справі після завершення слідства були скеровані до Франківського районного суду м. Львова.

В обвинувальному акті, відомості з якого наявні у судових рішеннях, зокрема, зазначено, що посадовець львівського відділення Фонду соцстрахування на момент вчинення кримінального правопорушення  перебував у складі комісії, утвореної наказом Головного управління Держпраці у Львівській області від 02.12.2020 № 292-НВ, щодо спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 25.11.2020 у фізичної особи-підприємця. І що вимогу про необхідність надання неправомірної вигоди в розмірі 3 000 в США  він висловив представнику фізичної особи-підприємця адвокату Костюку М. Д. - за мінімізацію порушень в акті спеціального розслідування нещасного випадку на виробництві в діях роботодавця, під час господарської діяльності якого загинув працівник. При цьому вказав, що у разі ненадання неправомірної вигоди, у вищезазначеному акті будуть зазначені численні порушення норм трудового законодавства та законодавства в сфері охорони праці зі сторони фізичної особи-підприємця.

З інформації, що розміщена на сайті Франківського районного суду м. Львова, відомо, що засідання у вищевказаній справі відбулося 26.01.2022.

З цієї інформації також відомо, що сторонами по справі є: обвинувачений - Білань Мирон Михайлович, викривач - Костюк Микола Дмитрович, захисник -  Настасяк Олег Іванович.

Зазначимо, що даний час слідчими Територіального управління ДБР у Львові   розслідується кримінальне провадження від 22.03.2021 року за  ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

В рамках слідства (як відомо з даних судового реєстру) досліджуються матеріали десятків  спецрозслідувань  нещасних випадків зі  смертельними наслідками, що трапилися на Львівщині упродовж 2019-2020 років.  Мова про спеціальні розслідування, що проводилися комісіями, утвореними наказами Головного управління Держпраці у Львівській області (яке очолювала Ольга Вільхова) – для з’ясування  обставин та причини  нещасних випадків. У їх числі спецрозслідування нещасних випадків з: майстром ПП «Паркбуд», водієм ТзОВ «Транс-Сервіс-1», арматурником ТзОВ «Феробуд», бетонярем ТзОВ «Ескомбуд», підсобним робітником ТзОВ «Тепло Буд Експорт», муляром ТзДВ «Львів-Ресурс», монтажником системи утеплення фасадів ТзОВ «Екобудінвес Плюс».

Така увагу з боку правоохоронців пояснюється наступним. В рамках слідства було, зокрема, встановлено, що службові особи ГУ  Держпраці у Львівській області причетні до функціонування цілої протиправної схеми. Пов`язана вона з одержанням неправомірної вигоди, внесенням до офіційних документів недостовірних відомостей, зловживаннями службовим становищем - в ході здійснення перевірчих заходів за фактами нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що мають місце на виробництві.

Нагадаємо: влітку минулого року львівські ЗМІ повідомляли про те, що під час обшуків у службових приміщеннях головного управління Держпраці у Львівській області слідчі ДБР вилучили документи, які підтверджують факти фальсифікації посадовцями даних спецрозслідувань нещасних випадків на виробництві зі смертельними наслідками.

Обшуки були проведені після затримання на хабарі в сумі 400 дол. США головного інспектора ГУ Держпраці у Львівській області, який вимагав гроші за не реагування на порушення трудового законодавства підприємцями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ