Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Харківська облрада вимагає від Ющенка скасувати укази про присвоєння «Героя» Бандері та Шухевичу

Харківська обласна рада прийняла заяву про недопущення нав'язування суспільству ідеології націоналізму та фашизму. На думку депутатів, ця проблема набуває особливої гостроти в зв'язку з присвоєнням Президентом України Віктором Ющенком звання Героя України Степану Бандері та визнанням воїнів ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність України. Про це йдеться на сайті Харківської облради.

«Громада Харківської області та депутатський корпус Харківської обласної ради з обуренням сприйняли ганебні укази Президента України, якими вояки ОУН-УПА визнані учасниками боротьби за незалежність України і присвоєно звання Героя України Степану Бандері, який очолюючи ОУН у довоєнні роки і під час Великої Вітчизняної війни, активно співпрацював з окупантами, будучи агентом спецслужб. Сам Бандера особисто, а також очолювана ним терористична організація скоїли низку кривавих злочинів, які підпадають під ознаки злочинів проти миру і людства», - йдеться у заяві.

На думку авторів заяви, «ці укази Президента України, разом з раніше прийнятим аналогічним Указом щодо військовослужбовця вермахту Романа Шухевича, стали черговою образою для ветеранів Великої Вітчизняної війни та їхніх нащадків. Відповідальний політик і людина, а тим більше, якщо він Глава держави, не може так зневажливо ставитися до мільйонів своїх співвітчизників».

«Немає сумнівів, що останні укази, як і попередні, що стосуються діяльності ОУН - УПА та її керівників, не мають нічого спільного з історичною правдою, є неприпустимими у цивілізованій країні, вносять розкол у суспільство і підривають авторитет України на міжнародній арені як демократичної, правової , європейської держави », - підкреслено в заяві.

Обласна рада вимагає «не збільшувати ту прірву, яка вже існує між нинішнім Президентом України і переважною більшістю громадян, не принижувати честь і гідність народу України, не ганьбити високе звання Глави Держави і скасувати видані укази щодо присвоєння звання Героя України С. Бандері і Р. Шухевичу, а також визнання воїнів ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ