Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хащі для бездомних чи нова інфраструктура для мешканців: як може змінитись мікрорайон Щурата?

Коли йдеться про розвиток району – йдеться про його інфраструктуру: об’єкти житлової забудови, освітлення, доріжки, зони відпочинку для дітей та дорослих, доступ до шкіл та садків тощо. Тому вкрай дивує, коли є можливість поліпшити якість життя та дозвілля мешканців певної території. Але до реалізації проекту – так і не доходить.

Натомість, людям доводиться й надалі жити поряд із безхатьками, що вештаються неподалік житлових будинків, як ось в ситуації з мікрорайоном «Збоїща», поблизу вулиці Щурата. Але ж як би могло бути? Редакція Гал-інфо спробувала розібрати в цьому.

Будівництво, яке несе із собою розвиток соціальної інфраструктури мікрорайону – це завжди добре. За таким принципом у Львові «виросли» більшість житлових кварталів останніх 20 років. І район «Збоїща» також мав би змінитись, згідно з затвердженим детальним планом території. Найбільше нас наразі зацікавили території поблизу Щурата - на вулиці Миколайчука, оскільки саме ці землі пустують та часто стають улюбленим місцем відпочинку безхатьків та й не лише їх. 

Що б мало змінитись тут для мешканців? 

Поряд із будинками, які сьогодні тут уже є, неподалік міг би бути побудований житловий комплекс, чи як тепер модно казати – квартал. Тут запроектовано внутрішньоквартальні проїзди, тобто доріжки, зони відпочинку, зони ділової та громадської діяльності районного значення, а ще – запроектована школа на 1500 місць та згідно з проектом рішень – один дитсадок на 190 місць та два по 50 місць. 

Сам Детальний план території житлового мікрорайону “Збоїща“ розроблено ДІПМ «Містопроект» на замовлення Управління архітектури Департаменту містобудування Львівської міської ради та затверджений рішенням виконкому №575 від 30.06. 2017 року. При розробці проекту враховані фактичні зміни та «сучасні вимоги до створення середовища, яке відповідає оптимальним умовам проживання та духовного розвитку людини, умовам комплексної забудови території з максимальним врахуванням приватних та громадських інтересів», про що йдеться на сайті Львівської міськради.

Згідно з містобудівною документацією, інженерні мережі ділянок на Миколайчука були заздалегідь затверджені з запасом на можливу забудову. Так, 10.08.15р. відбулось громадське слухання, за результатом якого містобудівна рада управління архітектури департаменту містобудування ЛМР (протокол №7 від 02.09.15) затвердила цей детальний план. Зміни та доповнення до якого відбулись згодом, у 2017 році, внаслідок яких з 5 по 25 січня 2017 року в актовій залі ЗОШ № 97 відбулось ще одне публічне представлення змін до детального плану цих територій. 

Згідно з такими змінами, розрахунковий термін реалізації детального плану території – 10 років, в тому числі 1-ша черга – уже за 3-7 років.

Як зазначається у документації “Містопроекту”, “пропозиції проекту внесення змін в ДТП, своїм рішенням є справедливим для зонінгу Шевченківського району”. Більше того, за інформацією ЗМІ, у недалекому 2017 році тодішній депутат Львівської міської ради Роман Іванців щодо змін до детального плану ставився абсолютно позитивно, мовляв “у змінах до детального плану повністю врахована позиція громади”.

То чому тепер раптом пан Іванців забирає свої слова назад та починає говорити протилежне

1/1

Хто і на підставі чого мав би тут проводити зміни?

Ухвалою №4657 від 21.05.2015 року Львівська міська рада надала дозвіл на внесення змін до детального плану території “Збоїща”, визначивши замовником управління архітектури ЛМР та відповідальним за розроблення та фінансування змін ПП «ЮК «Егіда-Львів». Рішенням виконкому Львівської міськради №575 від 30.06.17р., аби будувати тут об’єкти житлової, ділової, культурної, обслуговуючої, громадської забудови, було надано право звернутись ПП «ЮК «Егіда-Львів» у встановленому порядку до ЛМР щодо змін цільового призначення земельних ділянок для будівництва багатоповерхових житлових будинків у місті Львові на вул. Миколайчука 11 А, 13, 15, 40. Адже як ми писали вище, за результатами громадських обговорень уже було затверджено детальний план території району із цими запропонованими змінами. 

Як зазначав тоді головний архітектор проекту Петро Крупа, планування проектованої території передбачало також облаштування території храмового комплексу при церкві Святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії та влаштування скверу між вул.Миколайчука, вул.П.Орлика та територією церкві. Територія гаражних кооперативів не входить в межі проекту. 

Як інформували раніше ЗМІ, термін реалізації детального плану території відповідає розрахунковому терміну генерального плану населеного пункту, в тому числі 1-ий етап – від 3 до 7 років.

1-ший етап (І-ша черга) -  до 3–х років.
 
а) Облаштування храмового комплексу при церкві Святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії на вул. П.Орлика (бічна).
б) Будівництво житлової забудови по вул.П.Орлика та Миколайчука.
в) Облаштування транспортної мережі та інженерної інфраструктури кварталу вул.Мазепи (І-ша черга).
г) Формування та облаштування скверу та бульвару з відповідним благоустроєм (частково).
 
2-ий етап. (1-ша черга) до 7–ми років.
 
а) Формування бульвару з відповідним благоустроєм вздовж вул.Миколайчука.
б) Облаштування транспортної мережі та інженерної інфраструктури кварталу вул.Миколайчука ІІ-га черга;
в) Будівництво житлової забудови з облаштуванням прибудинкової території.
Будівництво передбачено за рахунок індивідуальних коштів забудовників.
г) Формування громадського центру за рахунок реконструкції територій гаражних кооперативів.
 
І зміни у мікрорайоні наче й почали відбуватись. Проте не такими темпами, які були зазначені та чомусь не на всіх запланованих об’єктах. Невже у міста недостатньо коштів на те, щоб реалізувати заплануване? Але ж джерело фінансування - просто під носом: вищезгадане ПП «ЮК «Егіда-Львів» вже 10 років сплачує оренду плату за ці ділянки і у минулому лише 2020 році сплатило 116 тисяч гривень. Більше того, у випадку затвердження зміни цільового призначення цих же ділянок, в казну міста  могло б надходити 1 млн 375 тисяч гривень на рік.

Нам стало цікаво оглянути ці території. Пропонуємо на власні очі це побачити й вам:

Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
Фото Гал-інфо.
1/9

Серед кількох мешканців, яких ми зустріли на вулиці поруч із цими територіями, ми не почули жодних заперечень, чому б ці землі не можна було облагородити, розвинути закладами соціальної інфраструктури та й навіть тим же будівництвом житлової і громадської забудови, якщо це справді дасть розвиток району та не суперечить чинним будівельним нормам.

Пані Ольга, мешканка вул. Очеретяної: «Я живу тут тільки 3 роки. Я чула, що з іншої сторони дороги мали б будувати якийсь квартал. Наразі не бачу в тому проблеми».

Пан Іван, мешканець вул. Щурата: «Живу тут все життя. Знав кожну владу в тому місті за останні 40 років. Дуже би не хотів, щоби нові будинки з’являлись просто під вікнами мого. Але якщо ото далі,  як то кажуть, облагородити, та зробити якісь нормальні вулички, світло, то чого би й ні?»

А от пані Анна, що мешкає на вулиці Миколайчука, підтримує зміни у детальному плані територій. І хоча на громадських слуханнях не була, жінка підтримує ініціативу викорчувати хащі навпроти її будинку та будувати там житло для інших: «Скільки ще років ми маємо дивитись, як там лазять бомжі і наркомани? Ми з дитиною кілька разів пробували там гуляти, то прогулянка недовго тривала», - обурюється жінка.

Нагадаємо, на останній сесії Львівської міськради, що відбулась 25 березня, депутати підтримали розвиток мікрорайону та проголосували за затвердження змін цільового призначення згаданих ділянок. Та дію ухвали наразі призупинив Андрій Садовий.

Чи бути розвитку мікрорайону Щурата - незабаром дізнаємось. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ