Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ховаючись за рейтингом Кличка, в парламент йде чимало мажоритарників із сумнівною репутацією

«Нові обличчя» у політсилі Кличка: українофоби, професійні «тушки» та тіньові бізнесмени - під таким заголовоком Тиждень.ua подає статтю, в які аналізується список "УДАРу". Її суть: ховаючись за рейтингом Віталія Кличка, в парламент йде чимало мажоритарників з вельми сумнівною репутацією.

Зокрема, Тиждень.ua пише:

"Втома українців від старих облич як у провладних, так і в опозиційних політичних силах, створила попит на нові кадри. Історія Сергія Тігіпка, котрий на минулих президентських виборах завдяки іміджу «третьої сили» посів переконливе третє місце, а потім втратив рейтинг, бо пішов до уряду Миколи Азарова, поки нічого не навчила ні виборців, ні політиків. На майбутніх парламентських перегонах виступить аж дві «треті сили»: партія Наталії Королекської (у співпраці якої з Банковою важко сумніватись), та УДАР Віталія Кличка.

Повні списки кандидатів від політсил, що мають шанси потрапити в парламент нового скликання, стануть відомі вже наступного тижня. Але чимало висновків можна зробити і з попередньо оприлюднених даних. Так, уже відомі кандидати в мажоритарних округах від УДАРу переконують: всесвітньо відомий боксер веде до Ради багато дійсно нових облич. Але є в цій когорті й дуже навіть «старі», а нові нерідко викликають великі запитання.

Власне, найпершою в очі впадає група кандидатів, які раніше обіймали (чи обіймають зараз) високі посади у системі влади. Приміром, по 71 округу на Закарпатті балотуватиметься екс-заступник голови Мінохоронздоров’я часів уряду Юлії Тимошенко Василь Лазоришинець. Широкій громадськості він запам’ятався постійними коментарями щодо поширення в Україні «свинячого грипу» восени 2009-го.

Ще один «сюрприз» - Євген Філіндаш, колишній депутат від соціалістів та людина відверто проросійських поглядів, яка публічно заперечувала геноцид українців в 1932-33 роках. Після того, як Філіндаш через особистий конфлікт з Олександром Морозом був вимушений піти з СПУ, він по черзі був членом двох лівих маргінальних партій: «Народної влади» та «Об’єднаних лівих та селян», де навіть мріяти не міг про потрапляння в парламент. З початком активної піар-кампанії Наталії Королевської з’явилися чутки, що Філіндаш піде по її списках. Але не склалося – Філіндаш балотуватиметься від УДАРу по 141 округу на Одещині.

На Івано-Франківщині по 89 округу УДАРу завдасть екс-губернатор області Микола Палійчук. Перед УДАРом він багато років був членом «Нашої України», від неї ж і пройшов до обласної ради, але врешті-решт пішов від «помаранчевих» до більш перспективного Кличка.

Інший бізнесмен з сумнівною репутацією збирається балотуватися по Черкаській області. Олексія Фурмана, який піде по 199 округу, називають «чорним банкіром» і вважають причетним до корупційних афер у Промінвестбанку, які розслідувалися СБУ. Слідчі дії тривають і досі.

Загалом, перегляд біографій потенційних кандидатів від УДАРу складає враження, що багато з них прийшли до Кличка лише тому, що не мають шансів потрапити в парламент іншими дорогами. Кількість неофітів УДАРу, які до того торували собі шлях в політичну еліту в інших партіях найширшого політичного спектру, вражає.

Дуже яскраво це видно на прикладі Львівщини. Так, тут в Раду йдуть колишній тігіпківець Андрій Кіт (126 округ), колишній член «Пори» Юрій Муравецький (120 округ), колишня членкиня Української народної партії Лариса Федорів (123 округ), місцевий депутат-НУНСівець Олександр Старовойт (121 округ). Кандидат Михайло Гичка (125 округ) за своє життя встиг побувати у провладних Аграрній партії, СДПУ (о), Партії промисловців та підприємців та партії «Відродження», і вступив до УДАРу лише цього року.

В Івано-Франківській області кандидатами стануть колишні нашоукраїнці Тарас Парфан (86 округ) та Василь Онутчак (87 округ), по Одещині – екс-член «Сильної України» Олександр Тімонін (138 округ).

Важко повірити, що всі ці люди раптово перейнялися програмними цінностями партії УДАР та йдуть в парламент, щоб там їх відстоювати. Скоріше, ми маємо справу з типовим для України кар’єризмом, пристосуванством та здатністю кардинального міняти ідеологічні погляди під конкретну ситуацію. Особливо це стосується колишніх членів КПУ, ПСПУ та СЛС, які нині представляють партію, що декларує європейські цінності та відданість євроінтеграції.

Інший приклад – протягування в парламент найближчих родичів відомих політиків, чим УДАР займається в Києві. Так, по 222 округу (Солом’янський район) кандидатом стала ведуча місцевого телебачення Рена Назарова – дружина екс-кандидата в президенти Юрія Збітнєва. По 211 округу (Голосіївський р-н) йде в Раду Людмила Закревська – дружина нардепа-НУНСівця Олександра Чорноволенка, який теж планує йти на вибори по київському округу. Сумнівно, щоб такі комбінації додали кличківцям авторитету в Києві, який вони штучно перетворили на проблемний для себе регіон.

Безперечно, УДАР може зробити красивий крок, і зняти на вимогу громадськості кількох своїх кандидатів у завідомо програшних округах – приміром, на тотально окупованому адмінресурсом Півдні та Сході. Але до прозорості списків це вже не матиме жодного стосунку", - tyzhden.ua.

Додамо, що 28 липня відбулася конференція Львівської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка». На ній був затверджений остаточний список можоритарників від львівського «УДАРу», поданий на затвердження з’їзду партії. З цього списку, на відміну від попереднього, зникло прізвище Михайла Гички.  Також  замість Юрія Моравецького (120 округ) у списку з'явився Андрій Тиндик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ