Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто поклав око на дачу першого секретаря Львівського обкому компартії Віктора Добрика?

Біля курортного селища Івано-Франкового, що в Яворівському районі Львівської області, занепав потужний відпочинковий комплекс, площею у 7 га угідь, які за тоталітарних часів служили як дача для першого секретаря Львівського обкому компартії Віктора Добрика.

Дача Добрика

Як передає власкор Гал-інфо, станом на 6 вересня на цих унікальних розточанських теренах, на думку яворівчан, було би більш доцільно створити реабілітаційний центр для поранених воїнів, які на Сході України, не шкодуючи власного здоров'я, довели вірність присязі та любов до України.

Мешканці Івано-Франкового кажуть, що приходять на цю територію назбирати ягід чи грибів, але не ризикують перелазити ковану браму з КПП для охорони: мовляв, праворуч від головної доріжки, в огорожі, що в хащах, зіяє дірка.

«Не хочу нарватися на охорону, аби не пришили політику: ходять чутки ніби львівські пани нашу янівську земельку разом з лісом, озерцями та будинками комусь продали», – каже поважного віку чоловік.

А його дружина додала: «Та політика у них – одна: грабувати, нищити, перепродувати народне добро без відома народу».

На запитання журналіста, кому зараз належить цих майже сім гектарів угідь разом з колишньою «дачею Добрика», директор Природного заповідника «Розточчя» Ярослав Бовт відповів, що сном-духом не відає. Знає лише, що досі ця територія занепадає.

Дача Добрика

«Ще за «совєтів» ці лісові угіддя від заповідника силоміць забрали. Хто зараз власник, не знаю. Але думка людей про те, що тут сам Бог велів створити реабілітаційний центр для поранених в АТО/ООС бійців, – правильна. Адже сама природа сприятиме швидкому одужанню хворих та допомагатиме медикам в оздоровлені наших Героїв», – вважає Ярослав Бовт, в минулому офіцер, учасник бойових дій в Афганістані.

Справді, територія колишньої дачі першого секретаря Львівської обкому партії Віктора Добрика перетворилася на пустку. До цього маєтку посеред здичавілого лісу (соснам – не менше років 70-ти) веде добротно зроблена рівненька асфальтова дорога. Це обійстя комуністи свого часу обладнали потужною інфраструктурою, забезпечивши водою, встановивши надійне електропостачання.

Дача Добрика

Бовваніє посеред пишних ялинок колись білосніжна вілла – з колонами, балконами, конференц-залою, просторим холом з каміном, декількома спальнями, їдальнею, санвузлами. Крізь вікна видно, що дорогих меблів зі шкіряними оббивками тут уже немає, лише люстри зі стелі – з викрученими «лампочками Ілліча» – звисають.

Поруч – триповерховий дім для прислуги та гостей теж занепадає. Поруччя балконів заіржавіли, сходи обсипались. Однак всі будівлі в маєтку – ще досить таки міцно стоять.

Дача Добрика

На думку яворівчан, розкрадену «дачу Добрика» можна привести до ладу за лічені місяці, бо збудована вона, наче графський маєток, – на віки.

Довідка Гал-інфо

На зорі незалежності України тодішній керівник Яворівщини, нині покійний Степан Лукашик (спочатку – голова Яворівської РДА, відтак – заступник голови ЛОДА), ініціював, аби «Дача Добрика» стала центром для міжнародних екологічних та інвестиційних конференцій. Кілька таких міжнародних форумів там таки вдалося провести. На першому – було закладено підвалини для створення на українсько-польському кордоні МАПП «Краковець», на другому – обмізковували облаштування СЕЗ «Яворів», на третьому – взялися за організацію Міжнародного біосферного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО. До слова, усі ці три проекти було реалізовано.

Дача Добрика

Однак маєток, в якому колись була дача першого секретаря обкому компартії Добрика, перебував на балансі не яворівського районному, а на львівському обласному. Тому мрії керівництва Яворівщини не вдалося втілити в життя.

За повідомленням ЗМІ, за роки незалежності так звану «дачу Добрика» Львівська обласна влада неодноразово перепродувала. Кажуть, що зайнятися реконструкцією комплексу хотів навіть ФК «Карпати», але не дозволили. А десь два роки тому ці сiм гектарiв Яворівської землі начебто Львівська ОДА здала в оренду приватникові і нібито за безцінь. Себто – за якихось там 500 тис. з хвостиком гривень. Що там нові орендарі хочуть робити – наразі таємниця за сімома печатями.

Дача Добрика

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ