Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Художник Андрій Саєнко-Вергун пропонує встановити на горі Високий Замок пам’ятик писанці

Художник Андрій Саєнко-Вергун пропонує проект ідеї встановлення на Замковій горі у Львові скульптури у формі яйця-писанки, як символа єднання України. Зокрема, як зазначив під час прес-конференції у Львові Андрій Саєнко-Вергун ідея заповнення Замкової гори існує вже давно, так само, як і пам’ятник писанці. «Поки-що на розгляд громадськості ми подаємо не кінцеву фігуру, а лише ілюзорний макет, це не проект, і навіть не ескіз, це показ ідеї, яка може трансформуватися декілька разів, єдине незмінне — це форма яйця, а точніше – писанки».
Як розповів журналістам продюсер Студії Лева Андрій Віхоть яйце є символом віри, міста, держави, любові, примирення і врешті – Всесвіту. Поки-що невідомо, як буде заповнено внутрішній простір у скульптурі, яка матиме 40-50 метрів, проте для залучення спонсорських коштів там можна розмістити ресторан, вернісаж а зверху – оглядовий майданчик.
Дозвіл на таке будівництво буде чудовим подарунком львів’янам до святкування 750-річчя Львова. Львівська писанка може стати такою ж знаковою будівлею, як Ейфелева вежа у Парижі. Орнамент писанки ймовірно буде змінюватись, але обов’язково буде присутній орнамент космацької писанки та трипільської, як найдавнішої в світі  — вважає Андрій Саєнко-Вергун.
Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький зазначив, що така ідей йому дуже подобається, проте є ряд об’єктивних причин, через які буде важко її реалізувати, зокрема те, що Замкова гора є штучною і практично під шаром землі розміщені руїни замку, який там знаходився, тому спочатку потрібно чи можна і чи доцільно будувати писанку саме там. Розглядалось також питання про побудову її на місці Львівської телевежі, яку через деякий час, за словами організаторів прес-конференції, все одно будуть демонтувати, оскільки вона відхилилась від вертикального положення, але це буде не раніше, ніж за десять років.
Гора Високий Замок має 411 метрів над рівнем моря, однак 22 метри з них – так званий копець, де знаходиться оглядовий майданчик, є штучно насипаною. Пам’ятник писанці вже споруджено у Канаді а також у Коломиї.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ