Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

І влада, і опозиція розуміють, що ми дуже близькі до краю, - Лібанова

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, в ефірі Радіо Свобода в суботу заявила, що Україна йде «класичним типовим латиноамериканським шляхом поки що. Всі 20 років. Боюся, що болівійсько-колумбійським. Шляхом бідної країни, де є дуже багаті люди… Побачимо, в кого що вийде. У популістів не вийде точно, тому що це не той шлях, яким можна провести реформи. А правий уряд, якщо він буде належним чином перейматися соціальними проблемами, то може вийти. Я не кажу, що вийде, але може вийти. Там хоча б надія є».

Лібанова переконана, «що і влада, і опозиція розуміють, що ми дуже близькі до краю. Може, це змусить схаменутися. От коли сядуть представники найвагоміших партій і між собою домовляться, що ми от ці речі будемо робити, а по всіх інших питаннях будемо дискутувати, ми будемо робити все, що ми думаємо, тоді може сформуватися підтримка населення. Без цього не можна нічого досягти, коли кожна опозиція доводить тільки те, що кожна влада є поганою».

«Серйозні, системні реформи неможливі без підтримки суспільства, або, принаймні, без розуміння суспільством необхідності цих реформ. Має бути запит. І суспільство, як свого часу поляки, зрозуміє, що краще затягти паски на певний час і домогтися чогось», – каже демограф.

На її переконання, «доки ми не змінимо психології у суспільстві, ми не зможемо провести ніякі реформи, якби цього хто не хотів».

«Треба розмовляти з людьми, треба пояснювати, що треба робити, що залежить від кожної людини. Сьогодні мене найбільше турбує те, що переважна більшість людей вважає, що від них особисто нічого не залежить. Те, що від них мало залежить у суспільному житті, я готова погодитися, але від них багато залежить у їх власному житті. І якщо ми зможемо активізувати оці настанови, ну кожна людина хоче, щоби їй жилося добре, щоб її дітям жилося добре. Це нормально абсолютно. Тому, я думаю, за умови активізації поведінки в цих напрямах і за умови адекватної роз’яснювальної роботи, можна багато досягнути», – заявила в ефірі Радіо Свобода демограф Лібанова. - radiosvoboda.org.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ