Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ідея соборності закладена в сучасній Конституції – Косів

День Соборності повинен отримати статус державного свята, оскільки Акт соборності 1919 року був підтверджений юридичним документом, який став основою становлення української держави, а ідея соборності стала провідною у боротьбі за українську незалежність. Таку думку в коментарі „Гал-info” висловив Член Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, народний депутат України Михайло Косів, коментуючи ініціативу Президента України Віктора Ющенко відзначати з наступного року День соборності як державне свято.
„22 січня 1919 року у Києві, біля собору св. Софії було підписано акт злуки ЗУНР і УНР, який перетворив області української республіки в єдиний організм. Ця подіє є чи не найголовнішою подією в багатовіковій історії боротьби за українську державність. Адже багато століть Україна була розчленована між різними державами” – каже Косів, нагадуючи, що передувало цій події повстання у Львові і проголошення ЗУНР 1 листопада 1918 року.
Саме акт Соборності 1919 року об’єднав Східну і Західну Україну в одну державу, і це потім стало наріжним каменем збройної, інтелектуальної і політичної боротьби в ім’я самостійної й соборної держави. „Ідея соборності стала чи не головною у боротьбі УПА, адже про це сказано в документі „За що бореться УПА”, який було прийнято на час створення Головної визвольної ради у Старосамбірському районі, – каже Косів. – Заради втілення цієї ідеї, УПА боролася за звільнення на території всієї України”.
Крім того, на думку Косіва, саме цей акт став визначальним у визнанні злочинним на Нюрнберзькому процесі пакту Рібентропа-Молотова, яким було розділено Україну між Радянським Союзом і фашистською Німеччиною. „Якщо б не було б акту злуки, ми б могли під час Другої світової війни втратити політичне правло на свою державу”, – каже Михайло Косів.
„Ідея Соборності закладена у сучасній Конституції, – каже депутат. – Щоправда слово „соборна”, змінено на більш сучасне „унітарна”, тобто, єдина”. При цьому депутат каже, що ініціатива перетворити цей день на свято конче потрібна, адже „ідея Соборності дуже актуальна і тепер”. „Згадайте події напередодні президентських виборів 2004 року, коли в Сєвєро-Донецьку проголошували створення суверенної республіки, – наголошує Косів. – Тому сьогодні ми повинні сказати таким людям: ви – провокатори, руйначі нашої держави. Сказати це усім, хто пропагує ідею двомовності, або ідею подвійно україно-російського громадянства”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ