Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ідея Януковича про єдиний тариф на ЖКГ вже провалилися

Чергова реформаторська ідея президента Віктора Януковича — про єдиний тариф на житлово-комунальні послуги — благополучно провалилася.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA Олександр Сергієнко, директор Аналітико-дослідницького центру "Інститут міста".

«Спочатку її тихо трансформували в ідею про єдину методику розрахунку тарифу, а коли ту було розроблено, виявилося, що вона мало різниться від тієї, яка існувала до всіх цих «нових» ідей. У новій методиці, як і в старій, просто перелічуються всілякі статті валових витрат підприємств, що спустошують гаманці трудящих», — відзначає автор.

«А либонь експерти мріяли зовсім про інше — про обмеження статей витрат і фіксацію тарифу на певному рівні, що змусило б комунальників піти на зниження собівартості послуг, технічне переозброєння тощо», — говориться в статті.

Автор матеріалу нагадує, що міністр регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк запропонував органам місцевого самоврядування визначити і організувати оптимальну систему життєзабезпечення для кожного регіону і сучасну структуру управління цією системою.

«Чи слід це розуміти так, що в Житомирі, приміром, місцева міськрада може продати водоканал у приватні руки, тоді як у Донецьку — залишити у комунальній власності? Цікаво, як географія чи клімат регіону може впливати на «оптимальність»?» — розмірковує автор.

«Чомусь одразу згадуються історії про те, як різні уряди намагалися домовлятися з власниками нафтопереробних заводів у періоди посівних кампаній. У результаті часто виявлялося, що на всіх заводах у цей час заплановано планові ремонти. Мимоволі думаєш, а раптом приватизований «Київводоканал» зупиниться на «плановий ремонт»? Тоді що, команда Олександра Попова буде гнати танкери з питною водою з Туреччини — Чорним морем і вгору Дніпром?»,- запитує автор статті.

«Вам буде смішно, а може, сумно, якщо стратегічні об’єкти життєзабезпечення міста потраплять у приватну власність, як, наприклад, у Києві, де 39,98% акцій рідного «Київенерго» вже перебувають у руках однієї людини? І ми навіть знаємо ім’я цієї людини. До речі, чи перерахували киянам вартість опалення, коли вони мерзли в попередні зими через «зниження тиску газу»?», — нагадує директор "Інституту міста".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ