Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Ігор Мельник представить нові книги про Львів

17 листопада, у четвер, в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Богомольця, 6) відбудеться презентація книг Ігора Мельника «Львівське Середмістя: всі вулиці, площі, храми, кам’яниці» та «Краківське передмістя та західні околиці Королівського столичного міста Львова», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Модератором заходу буде письменниця, кандидат філологічних наук Надія Мориквас. Початок о 17.30 год.

У книзі вперше вміщено усі вулиці та будинки (разом з тими, яких вже давно немає) Львівського Середмістя, яке стало окремою дільницею Королівського столичного міста Львова наприкінці XVIII сторіччя. Тоді кожна кам’яниця мала індивідуальну назву за іменами своїх власників чи особливими рисами самої будівлі. Австрійська влада запровадила для кожного будинку так звані конскрипційні номери, які служили адресами до 1871 року, коли була введена послідовна нумерація вздовж вулиць та площ. Кожен номерний знак мав колись овальну рамку, колір якої відповідав окремій дільниці міста. Для Середмістя це була червона барва. Цим пояснюється колір обкладинки.

Оскільки Середмістя було п’ятою за порядком дільницею австрійського Львова, тому ця книга позначена в серії числом V.

Друга частина презентації буде присвячена «Краківське передмістя та західні околиці Королівського столичного міста Львова» – чергова книга авторської серії «Львівські вулиці і кам’яниці». Після книги-прологу, що побачила світ у 2008 році під назвою «Львівські вулиці і кам’яниці, мури, закамарки, передмістя та інші особливості Королівського столичного міста Галичини», були написані вже книги про Жовківське та Личаківське передмістя , Середмістя і Новий Світ. Тож, крім загальної картини Львова, читачі вже мають можливість ознайомитися з книгами про окремі дільниці міста, які відображають більше вулиць, кам’яниць, закамарків, а також, людей, які жили серед цих мурів.

Тепер черга давнього Краківського передмістя, що охоплювало колись західну частину Королівського столичного міста Львова. Після 1871 р. таблички з позначенням вулиць Краківського передмістя мали білий колір із зеленим обрамленням. Запроваджені австрійською владою порядкові (так звані конскрипційні) номери будинків Краківської дільниці мали індекс 2/4. Тому зелена обкладинка цієї книги відображає цю традицію.

В книзі вміщена теж інформація про містечка та громади, що перебували за межами передмістя: Левандівку, Сигнівку, Рясне, Білогорщу, Зимну Воду, Рудно, Скнилів, Скнилівок.

Свою візію Левандівки подала у книзі письменниця Надія Мориквас, а розділ про церкву Св. Івана Богослова у Суховолі – Роксоляна Загайська.

Обидві книги є продовженням авторського проекту «Львівські вулиці і кам’яниці». Прологом до цієї серії стала книга «Львівські вулиці і кам’яниці, мури, закамарки, передмістя та інші особливості Королівського столичного міста Галичини». У 2009 році вийшла книга «Львівський Новий Світ та південні околиці міста від Святого Юра до Наварії», а у 2010-му було їх дві – «Довкола Високого Замку шляхами і вулицями Жовківського передмістя та північних околиць міста Львова» та «Личаківське передмістя та східні околиці Королівського столичного міста Львова» (у співавторстві з Роксоланою Загайською).

Нагадаємо, ці книги вийшли завдяки конкурсу фінансової підтримки україномовного видання, який відбувається за фінансового сприяння Львівської міської ради.

Довідка:

Ігор Мельник народився 8 липня 1952 року. Львів’янин у третьому поколінні. Після закінчення Львівської середньої школи № 28 вчився в Політехніці. Потім працював робітником заводу автонавантажувачів, інженером-конструктором Львівської філії ЦКТБ та СКБ ВО «Кінескоп». У 1990–1994 рр. – заступник голови Львівського Товариства української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта». Після того працював на різних посадах у бізнесі та вищій школі. З травня 1998 року – керівник інформаційного відділу у львівській щоденній газеті «Поступ», потім заступник головного редактора. З 2006 р. – редактор часопису «Галицька брама». Паралельно заступник головного редактора журналу «Річ», у 2002–2005 роках – заступник редактора журналу «Місто».

Автор книг: «Львівські вулиці і кам’яниці, мури, закамарки, передмістя та інші особливості Королівського столичного міста Галичини» (2008), «Шкільні екскурсії Україною: Львів» (2009), «Львівський Новий Світ та південні околиці міста від Святого Юра до Наварії» (2009), «Довкола Високого Замку шляхами й вулицями Жовківського передмістя та північних околиць міста Львова» (2010), «Личаківське передмістя та східні околиці Королівського столичного міста Львова» (співавтор – Роксоляна Загайська, 2010), «Львівське Середмістя: всі вулиці, площі, храми, кам’яниці» (2011), «Краківське передмістя та західні околиці Королівського столичного міста Львова» (2011).

Співавтор книг: «Нарис історії ПРОСВІТИ», «За нас у Львові», «Галичина – країна міст», «Так було…», автор сотень статей в пресі та наукових виданнях в Україні (зокрема в «Довіднику з історії України», «Універсальному словнику-енциклопедії», «Енциклопедії Львова») та за кордоном.

Бере участь у творенні проекту Центру міської історії Центрально-Східної Європи «Інтерактивний Львів»

У 1988 році виступив з ініціативою створення та організував Товариство рідної мови ім. Т. Шевченка (тепер Товариство «Просвіта») у Львові, яке з лютого 1989 р. стало всеукраїнським. 13 червня 1988 року був ініціатором і відкрив та вів перший у Львові та й в сучасній Україні масовий політичний мітинг біля пам’ятника Іванові Франку. В 1988–1989 рр. брав участь у роботі ініціативних груп з створення Народного фронту та Руху, член першого Львівського проводу Народного Руху України (1989–1991 рр.) та делегат Установчого з’їзду Руху у вересні 1989 р. У 1990–1994 рр. – депутат Львівських обласної та міської рад першого демократичного скликання. Член Національних спілок журналістів та краєзнавців України і Географічної комісії НТШ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ