Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

III міжнародний фестиваль аматорського єврейського театрального мистецтва відбудеться у Львові

3-5 грудня у Львові відбудеться III міжнародний фестиваль аматорського єврейського театрального мистецтва “Сузір’я Лева”, який присвячено пам’яті великої львівської актриси Іди Камінської, яка була однією з останніх носительок  мови ідиш. Про це „Гал-info” повідомили у Львівському обласному єврейському благодійному фонді “Хесед – Ар’є”, який є засновником та організатором проведення різноманітних єврейських фестивалів у Львові.
 У Західній Україні це єдиний фестиваль, який проводиться в цій галузі. Вистави першого та другого фестивалю відвідали більше 8000 людей – євреїв та представників інших національностей, а також були представлені театральні колективи більш ніж з 18 міст з різних країн. У фестивалі візьмуть участь театральні колектив зі Львова, Чернігова, Луцька, Черкас, Хмельницька, Полтави а також Вітебська, Брянська, Санкт-Петербурга, Кишинева, Риги.
Фестиваль також проводиться з навчально-просвітницькою метою, задля поглиблення знань у галузі єврейського театрального мистецтва. З цією метою проводитимуться лекції, майстер-класи, круглі столи, диспути та ін. А також для популяризації єврейського мистецтва серед широких верств населення, як єврейського, так і неєврейського, створення атмосфери взаєморозуміння та толерантності і міжнаціонального порозуміння серед представників різноманітних етносів. У рамках фестивалю проходитимуть книжкової експозиції, присвяченої єврейському театральному мистецтву та експозицій, присвячених Голокосту у Львові. 
 Крім того, у рамках фестивалю відбудуться виставки: «Праведники народів світу», «Голокост в Галичині», світлин. Крім того, на вас чекатимуть презентації відеоматеріалів, а також диску одного з кращих виконавців фольклору на ідиш Аарона Лєбєдєва.
 Іда Каменська народилась в Одесі, в театральній єврейській сім’ї, її мати була акторкою єврейського театру Естер Рашель Камінська, яка в основному брала участь у виставах на мові ідиш. Іда Камінська дебютувала на театральній сцені в п’ятирічному віці в ролі сина Анни Кареніної Сергія, потім вона виконувала інші дитячі ролі. Завдяки голосовим даним вона виступала в оперетах, крім цього, вона перекладала на ідиш чимало театральних п’єс. У 1923 році вона разом із своїм чоловіком – актором Зігмундом Турковським відкрила "Warshaver Yiddish Kunst Teater". Після початку Другої світової війни Іда Каменська переїхала до Львова, де вона очолила Львівський державний єврейський театр. У 1941 році вона разом із театром, рятуючись від нападу Німеччини, перебралась у місто Фрунзе (тепер Бішкек, столиця Киргизії), а з 1944 року переїхала у Москву, а у 1946 році у Варшаву, пізніше вона стала директором єврейського театру у Лодзі. Внаслідок того, що в Польщі посилилась антисемітська кампанія, у 1968 році Іда Каменська емігрувала у США, де продовжила свою акторську роботу – в єврейських театрах та у кіно. Померла Іда Камінська у 1980 році.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ