Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ілларіонов: потвору можна зупинити лише спільними зусиллями

Лише перемога України спільними із Заходом зусиллями може зупинити «потвору» Путіна, який з кожним разом перетинає все більше «червоних ліній», виконуючи свою «вищу місію». Про це напередодні ввечері у Варшаві під час круглого столу «Чи спіткає Євромайдан доля Помаранчевої Революції?», організованого польською фундацією «Відкритий діалог», заявив екс-радник президента Росії Володимира Путіна Андрій Ілларіонов.

«Це всі розуміють: потвору можна зупинити лише спільними зусиллями. Він перетинає все нові і нові червоні лінії. Для того, щоб це зупинити, не можна дозволити поразку України, треба зробити усе, щоб Україна перемогла»,- наголосив Ілларіонов.

Він переконаний, що Путін, незважаючи ні на що, й далі наступатиме, оскільки в його розумінні він реалізовує «вищу місію».

«Жодні чинники його не зупинять, оскільки його свідомість - реалізація вищої місії. А яку ціну заплатить Росія - економіка країни, прості люди - йому все одно, для нього головне - це місія», - підкреслив Ілларіонов.

За його словами, запорукою відмови Москви від агресії може бути лише повернення Росії на демократичний шлях розвитку, коли вона не загрожуватиме агресією своїм безпосереднім сусідам.

На переконання екс-радника Путіна, санкції Заходу є слабкими, вони не зупинять агресора, і до того ж їх потрібно було вводити проти Росії ще в лютому, відразу після початку окупації Москвою Криму.

Він розкритикував західних лідерів, зокрема президента Обаму - за нерішучість, а канцлера ФРН Ангелу Меркель - за хибну оцінку ситуації.

«Є агресор, а з іншого боку - некомпетентні дії інших сторін. Треба було 27 лютого ввести санкції проти Росії, і Путін вивів би війська з Криму», - вважає Ілларіонов.

Експерт підкреслив, що Путін сприймає Обаму як найслабшого президента в історії США, оскільки він не прийме жодного рішення, що стосується міжнародних зобов'язань Вашингтона не лише щодо України і Грузії, а й у випадку застосування 5-ї статті Вашингтонського договору про колективну оборону союзників по НАТО.

«Не виключено, що Захід не захоче захищати, скажімо, Нарву (переважно російськомовне місто Естонії - ред.), якщо там з'являться «зелені чоловічки», - припустив він.

Він додав, що попередній президент США Джордж Буш активно використовував військові сили для відлякування Путіна, зокрема у випадку агресії Росії у Грузії в 2008 році, перекинувши в Чорне море із Середземного американський флот і додаткові бойові літаки на аеродроми Румунії і Туреччини.

«А Обама постійно говорив, що США не застосовуватиме свої сили, і Путін йшов далі», - підкреслив Ілларіонов.

Водночас канцлер Меркель, як зауважив екс-радник Путіна, вважала, що вона виконує своєрідну посередницьку роль, і вона зможе зупинити Путіна. А тому Меркель займала більше проросійську позицію у випадку агресії Москви проти Грузії в 2008 році, а також підтримала Москву, заблокувавши у тому ж році надання Плану дій щодо членства України в НАТО.

«Сьогодні настав момент правди, що це була хибна позиція. Це вже пізно, але Меркель зрозуміла, що світ має проблему (Путіна - ред.)», - наголосив він.

Ілларіонов констатував, що зупинити агресора можуть лише спільні і рішучі дії Заходу проти Кремля і підтримка усіма доступними методами України.

«Потрібно з усіх сил підтримувати Україну, перекидати війська НАТО, і зокрема США, на території Балтійських країн, аби агресор не міг реалізувати операції, про які мріє», - резюмував експерт.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ