Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ілона Маска звинуватили в шахрайстві

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) звинуватила засновника Tesla Ілона Маска в шахрайстві в зв'язку з його заявами про наміри зробити компанію непублічною. Про це повідомило виданння BBC Україна.

Регулятор стверджує, що Маск нічого не зробив для того, щоб вивести компанію з біржі. SEC назвала його заяви помилковими і такими, що вводять в оману і звернулася з позовом до федерального окружного суду Манхеттена.

"За фактом Маск навіть не обговорював, а тим більше не підтверджував ключові умови угоди, ні ціну, ні потенційні джерела фінансування", - йдеться в позові.

На думку комісії, заяви Маска призвели до збоїв на біржі і завдали шкоди інвесторам.

Через це SEC хоче заборонити Маску очолювати будь-які компанії, чиїми акціями торгують на біржі, а також оштрафувати його.

7 серпня Ілона Маск назвав ціну, за якою компанія могла б викупити акції у міноритаріїв - по $ 420 за акцію. Ця сума виявилася на 20% більше тодішньої ринкової вартості акцій.

Після повідомлення Маска цінні папери Tesla подорожчали на 11%, проте пізніше впали ще нижче, ніж раніше. В цілому з моменту публікації твіта Ілона Маска акції Tesla подешевшали на 20%.

За даними джерел газети New York Times, члени ради директорів Tesla розлютилися через це повідомлення, оскільки Маск не сповістив їм про свої наміри. Не повідомив він про них і американській Комісії з цінних паперів і бірж, яка в підсумку подала на нього до суду.

Раніше на Маска позивалися деякі акціонери. Вони, за їхніми словами, втратили на біржі мільйони доларів, граючи на зниження.

В кінці серпня Маск несподівано передумав виводити компанію з біржі. За його словами, після пари тижнів консультацій з акціонерами стало очевидно, що більшість з них хочуть, щоб паперами Tesla продовжували торгувати на біржі.

"Після розгляду цих факторів, я зустрівся вчора з радою директорів Tesla і повідомив їм про те, що вважаю, що найкращий шлях для Tesla - це залишатися публічною компанією. Рада висловила свою згоду", - написав Маск.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ