Команда аналітиків Мінекономрозвитку вже другий рік поспіль вирішила дослідити динаміку вартості випікання святкової паски порівняно з попереднім роком.
В ході дослідження фахівці виявили, що випікання паски в домашніх умовах коштуватиме 29,81 грн, що на 35,3% дорожче, ніж в 2016 році. Ціни майже на всі інгредієнти зросли. Найбільше, на 34%, подорожчало вершкове масло. Воно ж найбільше вплинуло на зростання кінцевої вартості домашньої паски, оскільки частка вершкового масла складає близько 30% від вартості. Цукрова пудра в свою чергу продовжує виявляти ознаки неабиякої стабільності - вже три роки поспіль вона коштує 40 грн за кілограм.
Згідно з консенсус-прогнозом Мінекономрозвитку інфляція в 2017 утримається на рівні 11% (грудень 2017 до грудня 2016).
Звертаємо вашу увагу, що “Індекс паски” не є офіційним макроекономічним показником, не відображає інфляцію чи індекс споживчих цін. Всі розрахунки - приблизні, здійснені на основі моніторингу ДСС цін на соціально значущі товари та експертної оцінки Мінекономрозвитку.
Бажаємо вам миру, злагоди, сімейного затишку і найсмачніших пасок!
З Індексом паски 2016 року можна ознайомитись тут:
Індекс Паски 2016 від Мінекономрозвитку. Інфографіка