Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Інформація про потенційних кандидатів та вітання: які політичні публікації розміщували волинські газети

Протягом серпня у друкованих волинських ЗМІ ОПОРА виявила 12 публікацій, котрі мали прив’язку до майбутніх місцевих виборів.

Зокрема, у яких згадувалися особи, які заявили про намір балотуватися на місцевих виборах 25 жовтня, або ж партії, котрі також оголосили про свою майбутню участь у виборчому процесі. Окрім того, ОПОРА виявила три вітання до Дня Незалежності, де поряд із місцевими політиками розміщували логотипи партії.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА промоніторили газети, які виходять у всіх райцентрах області. До уваги брали лише ті матеріали, у яких була прив’язка до партій, котрі заявили про участь у виборах, або ж особи, котрі оголосили, що мають намір балотуватися. Таким чином, попри  те, що виборчий процес ще не розпочався, за допомогою друкованих ЗМІ потенційні учасники процесу нагадують про себе виборцям.

Зокрема, у Володимир-Волинській газеті «Слово правди» від 6 серпня опублікували інтерв’ю із потенційним кандидатом від партії «Слуга народу» Миколою Юнаком, який заявив про балотування ще у липні. Публікація має назву «Мерів міст обирають люди, а не призначає нардеп чи спонсор», –  Микола Юнак». У ній потенційний кандидат висловлює свою позицію щодо низки питань, а також розмірковує про свої дії у разі перемоги на виборах.

У Любомльській громадсько-політичній газеті «Наше життя» від 7 серпня вийшла публікація «Благоустрій громади: крок за кроком до комфорту». У ній згадується, що чинний голова ОТГ Роман Ющук балотуватиметься від партії «За майбутнє» на цю ж посаду. Народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич зазначені тут як «від політичної партії «За майбутнє».

В Іваничівській районній газеті «Колос» за 13 серпня розміщене інтерв’ю «Буду висуватися на голову Іваничівської ОТГ, щоб використати свій досвід для захисту інтересів жителів  громади», марковане зірочкою. У ній повідомляють про намір Юрія Лазаренка боротися за крісло очільника громади. У тексті йдеться про успіхи потенційного кандидата на посаду керівника Нововолинського наукового ліцею-інтернату, а також бачення щодо вирішення певних проблем громади.

Також у цьому випуску міститься публікація «Зустріч із нардепом», де про свою діяльність розповідає Ігор Гузь. Проте у матеріалі народний депутат зауважує, що разом із іншими волинськими нардепами створив групу «За майбутнє», із якою активно працюватимуть на місцевих виборах.

У газеті «Колос» за 27 серпня вийшов матеріал «Громади Іваничівщини представили своїх кандидатів від політичної партії «За майбутнє». У тексті нардеп Ігор Гузь розповідає про майбутнє балотування волинських нардепів до обласної ради, а також про представлення партійної команди та кандидатів на голів ОТГ до громад у районі.

У Володимир-Волинській газеті «Слово правди» за 20 серпня з’явилася публікація «За майбутнє» – партія і команда волинян, що націлена на перемогу». У ній розповідають про те, хто у команді партії, про потенційного кандидата на посаду міського голови Володимира Волинського Ігоря Пальонку та його плани, а також зазначають, що чинні волинські нардепи приєдналися до сили та балотуватимуться в своїх округах.

У випуску газети «Місто вечірнє» за 20-26 серпня також розповідають про плани на місцеві вибори. Зокрема, йдеться про питання, які лобіюватиме чинний нардеп Ігор Гузь, який вже заявив про своє балотування від партії «За майбутнє», та про плани Ярослава Матвійчука, що має намір балотуватися до Волинської обласної ради.

Низка публікацій про те, що на вибори йде партія «Батьківщина», теж з’явилася у газетах наприкінці серпня. У них цитують лідерку партії Юлію Тимошенко та розповідають про пресконференцію нардепа Івана Крулька у Луцьку, а також про роботу фракції «Батьківщини» у парламенті. Публікації із заголовками «Місцеві вибори дають шанс змінити життя на краще» з’явилися 20 серпня у Камінь-каширській районній газеті «Полісся», Рожищенській районній газеті «Наш край», Любешівській «районці» «Нове життя», «Горохівському віснику», та 21 серпня – у газеті «Ратнівщина».

У газетах «Нова доба» та «Нове життя» 13 серпня та у газеті «Полісся» за 17 серпня цілу шпальту зайняла інформація зі звітуванням нардепки Ірини Констанкевич. Тут вказано, що вона є членом депутатської групи «Партія «За майбутнє», а також є логотип відповідної Партії. Окрім того, аналогічний логотип міститься під привітанням нардепки із Днем Незалежності на перших шпальтах газет «Полісся» та «Нове життя».

Окрім того, у газеті «Нове життя» від 20 серпня з’явилася публікація «Ірина Констанкевич: разом із однодумцями надалі розвиватимемо Любешівську ОТГГ». У ній зазначають, що народна депутатка є головою Волинської обласної організації політичної партії «За майбутнє». Окрім того, у матеріалі зазначено, що будівництво нового спорткомплексу – «теж у планах усієї команди «За майбутнє».

У газеті «Вісті Ковельщини» за 20 серпня з’явилося привітання очільниці міського осередку ВО «Батьківщина» Віри Федосюк, ілюстроване логотипом партії. У ньому Віра Федосюк мешканців Ковельщини вітає з Днем Незалежності від себе та від Ковельського районного осередку партії.

Нагадаємо, станом на 25 серпня про своє бажання брати участь у виборах у якості кандидатів на Волині публічно заявили 22 особи. Також протягом серпня волинські інтернет-видання десятки разів писали про потенційних кандидатів, а щодо окремих розміщували публікації із негативним відтінком.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно із частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу, а прихованою рекламою відповідно до статті 1 Закону є інформація про особу в програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ