Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Інформація про участь українських військових у боротьбі з ІДІЛ в Сирії - фейк

У МЗС називають дезінформацією повідомлення ЗМІ про нібито можливе направлення українських військових до Сирії боротися з ІДІЛ.

Про це "Українській правді" повідомив Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"Це фейк. Ми активно взаємодіємо з партнерами щодо припинення конфліктів на Близькому Сході. Але про використання в регіоні, зокрема в Сирії або Іраку, Збройних Сил України не йдеться", - наголосив він.

"Наші партнери з такими запитами до нас не зверталися, розуміючи, що в умовах російської агресії наша армія нам потрібна вдома", - додав Кулеба.

У свою чергу речник Адміністрації президента Андрій Лисенко в коментарі "Українській правді" назвав публікацію в газеті "дезінфомацією".

"Повідомлення про нібито можливу участь українських військових в боротьбі з ІДІЛ у Сирії – це звичайна дезінформація і один з елементів гібридної війни, яку ведуть проти нашої держави", - сказав Лисенко.

"Україна не отримувала жодних запитів на таку участь, не подавала таких заяв і не  збирається цього робити. Жодного документу, жодної заявки немає", - наголосив він.

Лисенко уточнив, що Україна продовжує співпрацю з іншими країнами щодо відновлення миру на Близькому сході.

"Але мова йде більше про політичну підтримку у боротьбі проти ІДІЛ в рамках Радбезу ООН і в рамках обміну розвідданими. Жодних дій по підготовки якогось контингенту мова ней де не йшла і не буде йти", - наголосив він.

Лисенко припустив, що таку дезінфомарцію запустили спеціально "напередодні великих зустрічей, щоб ввести наших західних партнерів в оману".

Як відомо, президент Петро Порошенко перебуває в понеділок у Німеччині, де проведено зустріч із канцлером Ангелою Меркель.

Раніше британська газета Independent повідомила, що нібито під час візиту міністра оборони США Ештона Картера до Києва цього тижня обговорюватиметься питання направлення українських військових до Сирії для боротьби з ІДІЛ.

Видання пише при нібито документ із варіантами, складений Міністерством оборони, який нібито стане предметом обговорення під час візиту міністра оборони США Еша Картера.

"Плани України долучитися боротьби проти ІДІЛ означають можливе зіткнення з російськими військами", - зазначало видання.

У статті говорили, що цей документ розроблено за розпорядженням президента України Петра Порошенка.

"З погляду знання російської мови і тактики боротьби з російськими військами українці є світовими лідерами. Проте будь-яке розгортання військ у Сирії стане спірним питанням у Києві і потребуватиме парламентського голосування, оскільки деякі стверджують, що Україна має зосередитися на "повстанцях", які становлять постійну загрозу на сході країни, попри військову безвихідь. Це може також виявитися спірним питанням і для Європи", - зазначили в статті Independent.

Як повідомлялося, 7 грудня 2015 року президент України Петро Порошенко за результатами зустрічі в Києві з віце-президентом США Джо Байденом повідомив про готовність України надавати підтримку антитерористичній коаліції в Сирії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ