Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інформація щодо зловживань з боку керівництва ДАБІ є недостовірною та некоректною

У відповідь на некоректну інформацію щодо зловживань керівництва ДАБІ під час видачі дозволу на будівництво у Львові по вул. Липова Алея, 15 Державна архітектурно-будівельна інспекція України повідомила таке.

Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації. Відповідність намірів забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації визначає місцева влада, видаючи містобудівні умови та обмеження забудови.

Замовник будівництва по вул. Липова Алея, 15  ТзОВ «Сувеніргал» отримав містобудівні умови у виконкомі Львівської міської ради. Тим самим міська влада визнала, що договір на оренду земельної ділянки, який має забудовник, не передбачає будь-яких обмежень на її забудову. Держархбудінспекція в свою чергу, не маючи права ставити під сумнів рішення місцевої влади, на основі повного пакету документів видала дозвіл на будівництво за вказаною адресою.

Варто зазначити, що дозвіл є фінальним документом, який підсумовує право забудовника на здійснення будробіт. Загалом же під час проходження через ланцюжок первинних погоджень ключову роль відіграють рішення місцевої влади, без яких видача дозволу Держархбудінспекцією є неможливою. У випадку, якщо забудовник подав повний пакет документів, ДАБІ не має підстав відмовити в отриманні дозволу. При цьому процедура видачі дозволів на об’єкти будівництва IV-V категорій складності не передбачає прямої участі Голови Держархбудінспекції в даному процесі.

Скаржник на дану забудову, громадянка О. Боженко, в квітні-липні 2016 р. неодноразово зверталася зі скаргами до Мінрегіону й Держархбудінспекції, на що їй було надано обґрунтовані відповіді, які доводили правомірність дій державної установи.

Крім того, в квітні 2016 р. в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю Держархбудінспекція передала містобудівні повноваження міській владі Львова. Тепер право на видачу дозволу, його анулювання та здійснення архбудконтролю належить відповідному структурному підрозділу виконкому Львівської міської ради.

Таким чином розповсюджена в ЗМІ інформація про дії «всупереч інтересам служби Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України» є недостовірною та некоректною. Особи, які її озвучили, не володіли достатніми знаннями діючого містобудівного законодавства або ж умисно ввели громадськість в оману.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ