Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Іноземна преса: США та ЄС мають зробити більше

Антиурядові протести в Україні залишаються в центрі уваги провідних світових ЗМІ.


Росія перемагає Захід в битві за Україну?

"Наче у картині з пекла цього тижня полум'я обійняло Київ, коли тисячі протестувальників у масках кидали каміння та коктейлі Молотова в озброєні до зубів спецпідрозділи міліції", - пише про київське протистояння британська Daily Mail.

"Це не просто питання внутрішньої політики України. Битва за Київ також символізує найновішу та найзухвалішу спробу Росії відновити контроль над своєю колишньою імперією", - пише Daily Mail і цитує американського політолога Збігнєва Бжезинського, на думку якого Росія автоматично стане імперією, щойно підпорядкує Україну.На думку видання, тисячі людей вийшли на вулиці, аби "скинути авторитарний, промосковський уряд". Своєю чергою, "режим повний рішучості розчавити їх", веде далі видання, яке вважає, що від такого перебігу подій виграє третя сторона.

"Український режим, який отримав фінансову допомогу від Кремля у вигляді дешевого газу та кредитів, прийняв низку репресивних законів, щоб паралізувати протест і опозицію так само, як і в Росії Путіна. Але українці не хочуть жити в тіні Кремля. Відчайдушно бажаючи втекти від радянського минулого, вони прагнуть тих самих юридичних прав, добробуту та свободи, які ми маємо в Європі", - пише видання.

Втім, зважаючи на підтримку уряду з боку Кремля, "мрії українців про демократію та незалежність починають гинути", вважає видання, яке не виключає військової підтримки з боку Росії.

"Росіяни жартують, що за визначенням безпечним кордоном є такий кордон, по обидва боки якого перебувають російські війська", - стверджує Daily Mail."

Крім того, видання попереджає Європу, що апетити пана Путіна не обмежуються колишніми радянськими республіками: "Росія використовує палицю своїх безмежних енергетичних ресурсів для відновлення влади та впливу у країнах, якими вона колись володіла силою. І Захід видається безсилим, щоб чинити опір".

Видання стверджує, що ЄС програє геополітичну гру за Україну і закликає європейців до рішучішої підтримки українців.

"Ми маємо покарати пана Януковича та його режим за їхню бандитську поведінку. Ми маємо підтримати прозахідних українців, які не просять нічого, окрім шансу скористатися західними цінностями свободи та справедливості у власній країні", - підсумовує Daily Mail.

Чи допоможуть перемовини?

Оцінюючи кризу в Україні у світлі перемовин між лідерами опозиції та президентом, New York Times зауважує, що припинити протистояння у мирний спосіб буде важко.

"Ані холодна зима, ані угода пана Януковича з Москвою стосовно зниження ціни на газ і позику у 15 млрд доларів, ані загрозливі закони та дії не відлякали протестувальників на Майдані Незалежності, а пан Янукович не продемонстрував жодного наміру звільнити кого-небудь з членів уряду чи самому подати у відставку", - пише видання.

Протестувальники дотримуються різних точок зору, веде далі New York Times, а "найрадикальніші націоналісти відкинули заклики Віталія Кличка та інших більш поміркованих лідерів" до ненасильства. "Ймовірність силової зачистки Майдану урядом залишається дуже високою", - вважає видання.

New York Times також закликає США та ЄС зробити рішучіші кроки для розв'язання конфлікту в Україні.

"Те, що амбасада США скасувала візи декількох чиновників, відповідальних за дії проти протестувальників у листопаді та грудні було корисним початком. Але потрібно набагато більше", - підсумовує видання.

Радикальні настрої

Британське видання Guardian відзначає суттєву радикалізацію настроїв в середовищі українських протестувальників. Якщо в грудні люди повертали шоломи та щити міліції, то зараз атмосфера змінилася.

"Коли коктейль Молотова, який жбурнули в кордон міліції, розбився об обладунки офіцера і він перетворився на живу свічку, з натовпу пролунали вигуки радості", - зазначає видання.

Guardian зауважує, що окрім роздратованих і розгніваних протестувальників, "працює чимало тіньових сил", одна з яких, альянс націоналістичних груп Правий сектор, "каже, що координує силові акції".

Журналіст видання зустрівся з одним з координаторів Правого сектору Андрієм Тарасенком. Він сказав, що метою альянсу є національна революція, яка призведе до національної демократії без жодних пасток тоталітарного лібералізму, які уособлює ЄС.

Пан Тарасенко також зазначив, що кількість прихильників Правого сектору зростає, а на барикадах "сотні швидко стають тисячами".

На думку Андрія Тарасенка, жоден з опозиційних лідерів не здатний привести протестувальників до перемоги. "Якщо б хто-небудь з цих лідерів міг захопити владу, він би це вже зробив", - стверджує координатор, який не вірить в ефективність перемовин з президентом.

"Єдині перемовини з Януковичем можуть бути про те, як він залишить владу", - каже пан Тарасенко.

Що ж стосується результатів протистояння з міліцією, то найвірогіднішим варіантом, на думку координатора Правого сектора, є "тривала партизанська війна", пише Guardian.

Громадянська війна?

"Протистояння, що паралізує центр Києва, також поглибило небезпечний розкол в Україні між переважно прозахідними, проопозиційними та націоналістичними західними та центральними регіонами з одного боку, та півднем і сходом, які підтримують Януковича й ближчі стосунки з Росією, з іншого", - пише ірландськаIrish Times.

Видання зауважує, що після загибелі протестувальників і захоплень облдержадміністрацій в західних і центральних областях, ситуація ще більше загострилася. Водночас, в Криму місцева влада закликає уряд "потужно протидіяти спробам націоналістів-радикалів розпочати антиконституційний заколот".

"Через два місяці після початку українських протестів, їхня форма змінюється, а їхній настрій стає радикальнішим. Розмови про громадянську війну стають дедалі частішими", - підсумовує Irish Times.

Джерело - ВВС УКраїна


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ