Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події  |  Війна з Росією

Іноземні бійці АТО просять у Порошенка громадянства

Іноземці-добровольці, які беруть участь в АТО, направили звернення до Президента України Петра Порошенка, з проханням посприяти у вирішенні питання з наданням їм громадянства України.

Про це в п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі заявив волонтер, керівник фонду «Мир і Ко» Мирослав Гай.

«Хлопці дійсно подавали всі документи до міграційної служби, пройшли майже всі процедури і отримали офіційні відмови. Коли ми вже мали на руках ці відмови, бо були пророблені всі кроки, які має нормальна людина зробити для того, щоб отримати громадянство, то ми пішли далі, звернулись до народного депутата Дмитра Добродомова і підготували нормальне конструктивне звернення до Петра Олексійовича з проханням допомогти вирішити це питання», - сказав Гай.

Своє звернення до глави Української держави доброволець з Білорусі Дмитро Білогорцев пояснив тим, що тільки Президент в Україні має право своїм указом надавати громадянство без формальних підстав, в тому числі і іноземцям-добровольцям, які беруть участь в АТО на українській стороні.

Окрім іноземних добровольців і волонтерів, під цим зверненням підписався і народний депутат України  Добродомов. Він повідомив також, що ще в липні звернувся до Президента України, щоб надати громадянство іноземцям-добровольцям, які беруть участь в АТО. Народний депутат зазначив, що при Президенті України є спеціальна комісія по наданню громадянства і для вирішення цієї проблеми була призначена конкретна людина.

Добродомов також повідомив, що вирішити питання щодо надання українського громадянства іноземцям, які добровільно беруть участь в АТО, можна ще й шляхом прийняття двох законопроектів, які були підготовлені і вже пройшли перше читання у Верховній Раді. Це законопроект за номером 1901 про спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб, в тому числі і тих, які перебувають у складі добровольчих формувань. Він був проголосований ще в квітні. Другий законопроект 2389 був проголосований Верховною Радою 12 травня. В ньому мова йде про проходження військової служби в Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства.

Але, як зазначив народний депутат, «сьогодні вони чомусь не включаються в порядок денний парламенту». Тому він пообіцяв звернутись до керівництва Верховної Ради, щоб ці документи «негайно включити» в порядок денний для розгляду в парламенті у другому читанні. Добродомов висловив переконання, що голосів Верховної Ради для такої справи «є достатньо, і це не є проблема».

Водночас Добродомов закликав міграційну службу не робити «різких рухів» щодо іноземців-добровольців і не відправляти їх на депортацію, поки не буде вирішено питання про надання їм громадянства України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ