Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Інститут національної пам’яті закінчує слідство у справі Павлокоми

Інститут національної пам’яті закінчує слідство у справі вбивства українців у Павлокомі – повідомив прокурор Марек Сова. ІНП подає число 368 убитих українців, значно менше, бо близько 150 осіб подають польські організації комбатантів. Точніше число убитих, допоможуть встановити протоколи допитів свідків з Австралії та Канади.
Проте, як наголосив прокурор Сова, немає сумнівів, що злочин у Павлокомі скоїли поляки: «Людей витягували з їхніх хат, вели до місцевої церкви, де відділювали чоловіків від жінок і дітей. Особи, що доказали свою приналежість до польської національності, були звільнені. Звільнено також і тих, що походили з так званих мішаних сімей. Усіх інших, в основному чоловіків, виведено групами на цвинтар у Павлокомі, де відбулася страта, де їх розстріляно», - сказав Марек Сова.
Згідно із свідченнями деяких свідків, спричинили злочин мешканці Павлокоми та сусідніх місцевостей. За свідченнями інших – організований партизанський відділ під проводом Юзефа Бісса «Вацлава». Прокурор Сова наголошує, що в злочині не слід звинувачувати Крайову Армію, оскільки її раніше було розпущено. Про це повідомило радіо „Полонія”.
Село Павлокома розташоване на відстані 40 кілометрів на захід від Перемишля поблизу містечка Динів. Перша письмова згадка  про Павловому датована 1441 роком. Архівні документи свідчать, що у 1595 році у Павлокомі була парафія східного обряду. Напередодні Другої світової війни Павлокома налічувала 1370 мешканців, з них 1190 українці, 170 поляки (з них 100 – колоністи) і 10 євреїв. У 1939-1941 році, коли Павлокома належала до Дрогобицької області, енкаведисти арештували 16 мешканців села, пізніше німецькі окупанти арештували 9 українців, а 193 вивезли на примусові роботи до Німеччини. Трагічним для Павлокоми стало 3 березня 1945 року, коли польський відділ під командою колишнього поручника АК Юзефа Бісса «Вацлава» вчинив напад на село, було знищено 366 мешканців села. У березні відбулись напади й на інші українські села, де загинула значна частина місцевих мешканців.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ