Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інститут української мови на вимогу Президента підготував зміни до мовного закону

Директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко заявив, що робоча група з удосконалення мовного закону завершила роботу над підготовкою системних змін до закону про основи мовної державної політики.

"Дуже багато системних змін було запропоновано і передбачені механізми введення їх в життя для того, щоб не було тільки записано на папері. Прагнули побачити і змоделювати перспективу введення в дію цього закону, як він буде працювати і як його ввести. Тут же дуже важливо, щоб будь-який закон не ламав через коліно соціум, суспільство, а поступово, поетапно набирав життєвої сили", - розповів Гриценко.

За його словами, ці зміни були спрямовані на юридичну експертизу до Міністерства юстиції України. "Цей висновок ми не отримали ще, хоча, наскільки я знаю, він вже готовий", -сказав він.

Директор Інституту української мови нагадав, що робоча група працювала за дорученням Президента України Віктора Януковича для того, щоб він вніс відповідний законопроект на розгляд парламенту.

"Коли робилися ці системні зміни, намагалися врахувати і історію країни, і сьогодення, і змоделювати майбутнє. Якби були введені ці системні зміни, вони значно б гармонізували мовне життя в Україні, з одного боку, а з іншого - дали б перспективу законодавчого розвитку цих положень", - наголосив науковець.

За словами Гриценка, робоча група збереться на засідання після отримання висновків Мін'юсту для їх вивчення, а рішення "з просування законопроекту" прийматиме Глава держави.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла закон про основи державної мовної політики, який передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Таким чином, угорська і румунська мови стали регіональними для окремих сіл чи районів Закарпаття та Чернівецької області, російську мову визнали регіональною східні та південні області, а Київ та західні області виступили проти введень додаткових мов.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ