Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Інтерактивні вистави під каву: Львів'ян запрошують до вільного театру

Вільному театру «Око» вже два роки. Його організували колишні театрали Лесі Українки та їхні однодумці з інших сфер.

Вони пропонують новий формат вистави, де саме глядачі є героями постановки і ведуть сюжет. Про театр, цікаву назву та міжнародний проект в розмові з журналістом Гал-Інфо розповіла Галина Риба, керівник і акторка вільного театру «Око» та адміністарторка закладу Наталія Підлісецька.

Про формат та назву. Театр «Око»

Ми хотіли коротку, влучну назву з трьох букв. «Око» - найкращий варіант, тому що працюємо ми близько до глядача, так би мовити «око в око». Через погляд бачимо, що відбувається всередині людини. Ідея проекту зародилася давно, ще під час роботи в театрі Лесі Українки. Хотілося чогось цікавого, камерного, відмінного від великої сцени. І придумали театр, в якому буде інтерактив з публікою, тобто пряме залучення глядача в дію.

Наші гості, коли приходять на постановку, одразу потрапляють в сценічний простір, немає відокремленості сценою. Є живе музичне оформлення. В нас є певний сюжет, але ми імпровізуємо, підводимо глядача, щоб він начебто підказував нам, що робити далі. Виходить, що глядач веде постановку. Ми обрали для свого театру ціль – доносити до глядача надію, хочемо, щоб після вистави, люди виходили у піднесеному настрої, з позитивом і вірою в краще. Бо бруду, насильства і зла і так дуже багато в світі.

Репертуар. Що подивитися дорослим і дітям

Почали ми з різдвяної казки, і формат обрали досить новий для глядачів. Ми хотіли витягти дітей з гаджетів і включити їх в театр, в таке шоу, де б вони не були пасивними спостерігачами. І нам це вдалося. Зараз в репертуарі є три дитячі казки «Містер Хаос», «Спецоперація Апетит», «Хочу снігу». На сторінці у Фейсбуці вільного театру «Око» можна побачити, коли їх ставитимуть.

Є і доросла музична комедія до кави «Mon bebe або маленькі хитрощі». Вона в ресторанному форматі, тобто під час вистави, глядачі можуть насолоджуватися і кавою, і грою. Тут теж є інтерактив, ми задіюємо глядачів, як глядач далі поведе, так вистава далі і піде, без нього не буде продовження. Є люди, які вважають, що театр – це нудно, але після походу саме на цю виставу, вони кажуть, це щось навіть не схоже на театр, це щось зовсім інше. «Mon bebe або маленькі хитрощі» демонструють вже два роки і кожного разу таке враження, що ти бачиш щось нове.

Нова прем’єра. Міжнародний проект

Зараз в нас готується ще одна доросла постановка, вийде вона десь за місяць, навесні. Це буде проект україно- грузинсько - австрійський. Гратимуть, українські актори, режисер приїжджає з Грузії, а п’єсу обрали австрійської письменниці. Це дуже цікава п’єса на двох акторів, про те, що потрібно бути самим собою і не ховатися за якимось масками.

П’єса вже перекладена українською, завдяки австрійському культурному центру, який взяв всю документацію на себе. Така практика у нас вперше, ми спробуємо поставити виставу за місяць, так як це роблять у Європі. Цей формат запропонував саме режисер, з яким ми будемо працювати. Наразі шукаємо фінансової підтримки з боку влади міста, області, від благодійників, бо ми взяли на себе всі витрати, пов’язані з майбутньою постановкою.

Актуальний Стефаник для львівського глядача

Паралельно, ми ще з вересня запустили проект за новелами Василя Стефаника, з режисеркою Львівського національного оперного театру Галиною Воловецькою. Це буде щось серйозне, на тему війни, але не жалісливе, мовляв, ми бідні та нещасні. Вирішили взяти твори Стефаника, бо вони актуальні нині так само, як сто років тому. Хочемо показати ці новели в сучасній обробці. Це буде Актуальний Стефаник.

Акторська дитяча школа

В нас є десятеро діток, з якими ми займаємося. Їх відбирали, кожен демонстрував свою маленьку програму. З деякими ми просто попрощалися, бо театр – це не для них. В нас - не пересічний драмгурток чи студія, де виховують зірок. Тут ми навчаємо правди життя на сцені. Курс – два роки. Рік в нас були заняття щодо роботи актора над собою, а наступний – щодо роботи актора над роллю. Ми набирали дві групи, з семи до дев’яти і від десяти до п’ятнадцяти років. В травні готуємо п’єсу разом з нашими вихованцями.

Де подивитися вистави?

На даному етапі творчості, вистави показують в палаці Мистецтв на вулиці Коперника 17. Але ми не припиняємо шукати якесь приміщення, хочемо мати сталий зал, де зможемо продовжувати роботу. Сподіваємося, що невдовзі таки знайдемо свій майданчик. Вся інформація про нас є на сторінці Вільного театру «Око» у Фейсбуці. А скоро запустимо і сайт.

Щоб завітати на інтерактивні вистави вільного театру «Око», потрібно заповнити форму на сторінці у Фейсбуці. Там же є інформація про всі майбутні постановки та дати показів. Вартість дорослої вистави – 150 гривень, а дитячої 100 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ