Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інтернету пригрозили цензурою

Українські парламентарії почали наступ на свободу слова в інтернеті, повідомляє видання "Дело".

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про зміни до закону про захист суспільної моралі". Автором документа виступила Національна комісія з питань захисту суспільної моралі, яка, по суті, є головним державним цензором.

Найбільш резонансною виявилася норма проекту закону, що вимагає від провайдерів протягом однієї доби обмежувати доступ до інтернет-ресурсів, що визначаються комісією.

Крім того, документ зобов'язує провайдерів терміново надавати правоохоронним органам інформацію про особу користувача, який поширює інформацію, "що завдає шкоди суспільній моралі".
Документ ще не пройшов першого читання, а проти його прийняття виступають інтернет-провайдери та правозахисники, вважаючи, що в разі його прийняття в український Інтернет прийде цензура.

До речі, у своєму прагненні ввести цензуру у Всесвітню мережу Україна не одинока. Значних успіхів на цьому шляху досягли такі країни, як Китай, Туніс і Білорусь.

Це вже не перша спроба Нацкомісії обмежити свободу в Мережі. Так, восени 2009 року на розгляд парламентаріїв був винесений законопроект щодо протидії розповсюдження дитячої порнографії. Він викликав справжній шок, як у користувачів інтернету, так і у провайдерів. Справа в тому, що в першій редакції документа містилися норми, що зобов'язують операторів зв'язку вживати заходів щодо обмеження доступу своїх клієнтів до ресурсів, через які здійснюється поширення незаконного контенту, а провайдерам пропонувалося зберігати інформацію про всі відвідуваних їхніми клієнтами сайтах. У разі порушення клієнтом законодавства, в тому числі розповсюдження продукції порнографічного характеру, провайдери зобов'язані були інформувати правоохоронні органи. Виключення цих вельми сумнівних норм з остаточної редакції законопроекту вже в цьому році добилася Інтернет Асоціація України (ІнАУ), до якої входить більшість вітчизняних інтернет-провайдерів. І це цілком зрозуміло, інакше їм би довелося вкладати мільйони гривень на створення системи спостереження за власними клієнтами. У результаті в лютому президент Віктор Ющенко підписав закон у вельми нешкідливій редакції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ