Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ірина Фаріон: «Бо тільки собором усякого чорта поборем»

«Злука від 22 січня 1919 року між ЗУНР та УНР – це вибух потреби кровно-духовного єднання всіх етнічних українців, роздертих чужими експансивними державами. Сотні тисяч життів віддано за бажання мати соборну та самостійну українську державу. Нема сьогодні нових викликів. Є задавнені історичні хвороби: втрата пам’яти і свідомости, а звідси – і сил до боротьби. Що швидше реанімуємо в собі ці духовні первні, то швидше зможемо подолати чужинця у собі і вирости до благословенного слова – Соборність». Про це на вічі опозиційних сил з нагоди Дня Соборности у Львові заявила народний депутат України свободівка Ірина Фаріон. Повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Ірина Фаріон зазначила: «Історія не просто учителька життя– добра, погана, ніяка – це постійна реанімація пам’яти, що подовжує життя у двох напрямах: у минуле і майбутнє. Нації з вкороченою пам’яттю – духовні карлики. Тому вміння зайти у минуле своєю духовно-інтелектуальною пам’яттю, безумовно, робить нас не просто піщинками у грі часу, а його гідними дійовими особами.

Злуа від 22 січня 1919 року між ЗУНР (Євген Петрушевич) та УНР (Директорія) – це вибух потреби кровно-духовного єднання всіх етнічних українців, роздертих чужими експансивними державами: Польщею, Росією, Чехословаччиною, Австро-Угорщиною, Румунією. Це тепер рідковживане слово «злука»найбільше зачіпає наші національні нерви у поєднанні з антонімом«розлука».На рівні національного самоусвідомлення, самопізнання і незнищенної генетичної пам’яти українці Заходу і Сходу нестримно крокували назустріч один одному, щоби злучитися у єдину родину. Бо нема святіших почуттів як родина, нема міцнішого фундаменту для держави як етнонаціональний.

Знаменно, що заяву від Української Національної Ради ЗУНРу зачитував прадід Олега Тягнибока Лонгин Цегельський, а Софійським майданом крокував легіон Січових Стрільців під орудою Євгена Коновальця, а режисував це дійство видатний актор Микола Садовський. Саме Лонгин Цегельський 1900 року видав у Львові брошуру видатного східняка Миколи Міхновського «Самостійна Україна» з її знаменитим гаслом, що просто рве сьогодні на шматки українофобів та всяку европейську гнилятину: «Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів». Саме Євген Коновалець став засновником націоналістичної Української Військової Організації. Саме Микола Садовський належав до легендарної театральної трупи, що промовляла, попри заборони, до громади винятково українською мовою. Так історія на Софіївський майдан 22 січня 1919 року вивела передвісників українського націоналізму, що у пориві соборности та самостійности поєднав Захід зі Сходом.

А далі сотні тисяч життів віддано за бажання мати соборну та самостійну українську державу; всі решта перераховані держави-окупантки знову рвали нас на шмаття – а ми знову повставали, як фенікс із попелу, аби бути разом у кровно-духовній спільноті, об’єднаній мовою, традицією, культурою – інакше одуховленою українською територією…

Нема сьогодні, 2013 року, нових викликів. Є задавнені історичні хвороби: втрата пам’яти і свідомости, а звідси – і сил до боротьби. Що швидше реанімуємо в собі ці духовні первні, то швидше зможемо подолати чужинця у собі і вирости до благословенного слова – Соборність (означає з церковнослов’янської «разом»). Бо тільки собором усякого чорта поборем. Не маємо права, аби попереду знову кривавилось. Має розвиднітись силою нашого протистояння новітній окупації всередині і ззовні».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ